Tortilla domowa (elastyczna)

Wspaniały, prosty przepis na tortillę domową podany przez Karolinę (TUTAJ).

Składniki na ok 8 tortilli:

– 1 część mąki kukurydzianej (dałam ok 4/5 kubka),
– 2 części wody,
– mąką pszenna (użyłam pszennej typ 1850, dałam ok 2 szklanek),
– 1/2 łyżeczki soli,
– 2 łyżki oleju.

– warzywa do wypełnienia tortilli,
– keczup,
– ew. jakiś sos czosnkowy.

Wykonanie:

Mąkę kukurydzianą gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju. Mieszamy cały czas (najlepiej ubijaczką), gdy masa zaczyna odstawać od garnka dodajemy drugą łyżkę oleju. Gotujemy do czasu aż masa będzie bardzo gęsta (ok 10 minut). Zostawiamy ją do wystygnięcia.
Gdy już masa kukurydziana będzie zimna dodajemy do niej stopniowo mąkę, wyrabiając ręką gładkie nieklejące się ciasto (łatwo idzie 🙂 ). Od ciasta odrywamy kulki, średnicy ok 3 – 4 cm (trzeba do swojej patelni dopasować) i wałkujemy je na cienkie placki – ok 2 mm (gdy placek przykleja się trzeba go podsypywać mąką). Smażymy na rozgrzanej suchej patelni (świetnie się sprawdza naleśnikowa) przez chwilę z każdej strony (nie za długo bo się spieką).
Jeśli chcemy jeść ciepłe tortille to smarujemy każdą usmażoną keczupem, rozkładamy na niej sałatę i inne warzywa i zawijamy, robiąc kieszonkę (najpierw kawałek dołu na farsz a później już tylko zawinięcie jak w dywan 😉 )
Oczywiście można usmażyć najpierw wszystkie tortille. Bardzo dobrze przechowują się w lodówce zawinięte w folię spożywczą.
Są pyszne i pozostają elastyczne.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *