Wegański rosół w proszku

Wegański rosół w proszku to moje niedawne odkrycie. Można z niego zrobić szybką zupę a’la rosół.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 1/2 łyżeczki asafetydy,
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku,
  • 1 łyżka suszonego lubczyku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • 1 płaska łyżka soli.

Wykonanie:

Takie proste, że łatwiej się juz nie da 😉 Wystarczy, że wsypiesz wszystkie składniki do słoika i wymieszasz je poprzez potrząśniecie nim. Słoiczek zakręcasz i rosołu w proszku używasz do zup.

Możesz też na jego bazie przyrządzić pyszny, szybki rosół. Wystarczy, że wsypiesz 2 łyżki proszku do garnka, zalejesz ok 1 l wody i zagotujesz. Podczas gotowania możesz dodać do zupy pokruszone tofu (1/2 opakowania) i dowolny makaron oraz łyżkę dobrego oleju. Możesz też dodać do niej trochę pasty miso.

Oczywiście do zupy najlepiej byłoby dodać świeżą zieleninę, możesz też dodać do niej warzyw.

W ten sposób szybko ugotujesz pyszną wegańską zupę bez sztucznych dodatków! Szybko i prosto, w domu w pracy czy na wakacjach, wystarczy, że weźmiesz ze sobą wegański rosół w proszku, chwilę pogotujesz, dodasz dowolne dodatki i gotowe! To zdrowy zastępnik ciągle popularnych zupek w proszku. Możesz go przechowywać w słoiku naprawdę długo i wykorzystać jak najdzie Cię ochota na jakąkolwiek zupę.

Wegański rosół w proszku

Wegański rosół w proszku

Zobacz na filmie – nagraniu live jak go przyrządzić.

 

 

 

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *