Wegański rosół w proszku to moje niedawne odkrycie. Można z niego zrobić szybką zupę a’la rosół.
Składniki:
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych,
- 1 łyżeczka czosnku suszonego lub 1/2 łyżeczki asafetydy,
- 1 łyżeczka suszonego szczypiorku,
- 1 łyżka suszonego lubczyku,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 1 płaska łyżka soli.
Wykonanie:
Takie proste, że łatwiej się juz nie da 😉 Wystarczy, że wsypiesz wszystkie składniki do słoika i wymieszasz je poprzez potrząśniecie nim. Słoiczek zakręcasz i rosołu w proszku używasz do zup.
Możesz też na jego bazie przyrządzić pyszny, szybki rosół. Wystarczy, że wsypiesz 2 łyżki proszku do garnka, zalejesz ok 1 l wody i zagotujesz. Podczas gotowania możesz dodać do zupy pokruszone tofu (1/2 opakowania) i dowolny makaron oraz łyżkę dobrego oleju. Możesz też dodać do niej trochę pasty miso.
Oczywiście do zupy najlepiej byłoby dodać świeżą zieleninę, możesz też dodać do niej warzyw.
W ten sposób szybko ugotujesz pyszną wegańską zupę bez sztucznych dodatków! Szybko i prosto, w domu w pracy czy na wakacjach, wystarczy, że weźmiesz ze sobą wegański rosół w proszku, chwilę pogotujesz, dodasz dowolne dodatki i gotowe! To zdrowy zastępnik ciągle popularnych zupek w proszku. Możesz go przechowywać w słoiku naprawdę długo i wykorzystać jak najdzie Cię ochota na jakąkolwiek zupę.
Zobacz na filmie – nagraniu live jak go przyrządzić.
super pomysł 🙂
Dziękuję 🙂
Czosnek granulowany jest fujka… w każdej nawet najmniejszej ilości… czym go zastąpić? Może asafetida?
Iwona o suszony mi chodziło już poprawiłam może być też asafetyda.
Wow to jest świetne! Takich rozwiązań mi trzeba
Moja Mama robiła kiedyś warzywa solone na zimę 🙂 Czyli też taki rosołek.
Też kiedyś robiłam w ten sposób 🙂
super !