Szybka zupa brokułowa z czarną komosą

Szybka zupa brokułowa jak nazwa wskazuje jest szybka w wykonaniu i pyszna w swojej prostocie.

Składniki:

  • 1 brokuł – ok 1/2 kg,
  • 4 łyżki czarnej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 mała cebula

Wykonanie:

Zacznij od umycia brokułu, odetnij różyczki, łodygę obierz i pokrój w plasterki. Wrzuć wszystko do garnka, wlej tyle wody by brokuł był tylko przykryty. Wsyp do garnka komosę, lubczyk i dodaj odrobinę soli. Gotuj całość kilkanaście minut do miękkości komosy. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Usmaż ją na oleju i dodaj do zupy.

Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Wydaje się, że ta szybka zupa brokułowa jest za prosta ale właśnie w jej prostocie tkwi sekret.

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *