Wegańskie bajaderki


Bajaderki się albo kocha albo nienawidzi, niestety te w sklepach nie są wegańskie, na szczęście łatwo w domu zrobić wegańskie bajaderki. Oprócz tego, że są pyszne przemycasz w nich ciecierzycę 🙂

 

Składniki (na 10 niedużych bajaderek):

  • 1 puszka ciecierzycy lub 1 i 1/2 szklanki gotowanej w domu,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 – 3 łyżki masła orzechowego czekoladowego lub zwykłego,
  • 2 – 3 łyżki syropu daktylowego lub z agawy,
  • 3-4 wegańskie herbatniki lub ciastka korzenne lotus,
  • 3 łyżki dowolnych posiekanych orzechów,
  • 3 łyżki posiekanych rodzynek,
  • ew. skórka z pomarańczy.

 

Wykonanie:

Bajaderki możesz zrobić z ciecierzycy kupnej lub ugotowanej w domu, oczywiście wcześniej namoczonej co najmniej przez noc. Ugotuj ją do miękkości tak by łatwiej się ją mieliło.

Wegańskie bajaderki zrób przy pomocy malaksera lub blenderem ręcznym (rób to z przerwami żeby nie spalić blendera) ponieważ masa jest bardzo sucha, nie jest jej dużo i najłatwiej sobie malakser z nią poradzi.

Wsyp do malaksera ciecierzycę (wcześniej odcedź wodę), dodaj masło orzechowe, kakao i słodki syrop. Zmiel do uzyskania gęstej jednolitej masy. Ciastka pokrusz na nieduże kawałki, dodaj je razem z rodzynkami i orzechami do masy, chwilę przemieszaj w robocie – możesz też wyjąć masę i łopatką wymieszać ją z dodatkami. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki, wstaw je do lodówki. Możesz bajaderki obtoczyć w pokruszonych ciastkach lub kakao, albo jak masz czas polać je roztopioną gorzką czekoladą i posypać na wierzchu ciastkami.

Jeśli lubisz możesz do masy dodać wiórki kokosowe, suszone owoce czy różne orzechy.

Wegańskie bajaderki są zdrowe, pyszne. łatwe do przygotowania. Nikt nie uwierzy, że są zrobione z ciecierzycy 🙂

wegańskie bajaderki
Wegańskie bajaderki z ciecierzycy
wegańskie bajaderki
Wegańskie bajaderki z ciecierzycy

Na moim kanale na You Tube możesz zobaczyć na filmie jak je zrobić:

Smacznego!!!

 

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Drukuj

Previous Ryż z groszkiem i orzechami po indyjsku
Next Ryż ze szparagami i grzybami shimeji

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *