Ryż z groszkiem i orzechami po indyjsku


Ryż z groszkiem i orzechami

 

Ryż z groszkiem i orzechami po indyjsku to danie bardzo proste ale niesamowicie aromatyczne, lekko ostre i chrupiące dzięki orzechom.

 

 

 

 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • ok 3/4 szklanki groszku mrożonego (lub świeżego w sezonie),
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy indyjskie – użyłam kupionych w internecie qeema masala ale można użyć dowolnej ostrej lub nie masali,
  • szczypta ostrej papryki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pierz.

 

 

Wykonanie:

Zacznij od porządnego wypłukania ryżu, zalej go wodą tak było jej dwa razy więcej niż ryżu. Gotuj ryż do miękkości z odrobiną soli (najlepiej jest go nie mieszać). Ugotuj w tym czasie groszek. Cebulę i czosnek obierz, cebule pokrój w kostkę, czosnek z plastry. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju, wrzuć na nią orzechy ziemne, smaż chwilę, dodaj na niej cebulę i ciągle mieszaj do momentu aż będzie szklista, dodaj czosnek, wsyp do nich na początek 1/2 łyżeczki przypraw indyjskich, szczyptę papryki, sól, pieprz. Odcedź ugotowany groszek, gdy ryż juz jest miękki wyłącz go. Jeśli masz dużą patelnię włóż do niej ryż i groszek i chwilę smaż razem. Możesz też dołożyć do garnka z ryżem groszek i smażone orzechy z dodatkami. Całość dobrze wymieszaj i spróbuj, gdy potrzeba dopraw do smaku.

Ryż podawaj posypany odrobiną orzechów, możesz też posypać go posiekanym szczypiorkiem.

Ryż z groszkiem i orzechami
Ryż z groszkiem i orzechami po indyjsku

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Drukuj

Previous Afrykańska zupa ziemniaczana z masłem orzechowym
Next Wegańskie bajaderki

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *