Wegańskie ciasto drożdżowe (bez jajek i mleka)

Marzyło mi się od dawna ciasto drożdżowe jak u Babci, puszyste ze słodką kruszonką. Moje wegańskie ciasto drożdżowe dało radę wspomnieniom, jest równie pyszne a zapach rozchodzący się podczas pieczenia jest niebiański 🙂

Składniki (na większą blachę):

– 0,5 kg mąki pszennej,
– 1 opakowanie drożdży suszonych,
– 1/2 szklanki cukru (można dać więcej jak ktoś lubi bardzo słodkie),
– 1/2 szklanki oleju,
– 1 szklanka letniego mleka roślinnego,
– 100 g (lub więcej) rodzynek,

na kruszonkę: 2 części mąki, 1 część cukru, 1 część oleju – myślę, że możecie przyjąć że 3 łyżki to 1 część, a jak będzie za mało, to dorobić 🙂

Wykonanie:

Ponieważ całą pracę wykonał za mnie robot planetarny, nie miałam za dużo do roboty przy nim. Składniki wsyp do miski robota (lub normalnej gdy robimy ręcznie) i bardzo dobrze wyrób na elastyczne, miękkie ciasto. Gdy jest zbyt kleiste dodaj po trochu mąkę i dalej wyrabiaj. Oczywiście możesz dodać cukier waniliowy, esencję waniliową, szczyptę kurkumy (dla koloru), żurawinę, owoce kandyzowane. Na co tylko masz ochotę. Ciasto wyłóż na natłuszczoną, wysypaną bułką tartą blachę, odstaw szykując w międzyczasie kruszonkę – wymieszaj ze sobą wszystkie składniki (nie będą tak bardzo posklejane jak kruszonka z masła) i wysyp na ciasto. Blachę przykryj ściereczką, odstaw na ok 1 h. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, włóż ciasto i piecz je z termoobiegiem przez 30 – 45 minut, aż będzie zrumienione i suche w środku (sprawdź patyczkiem), lepiej nie piecz za długo, żeby ciasto nie wysychało.
Bardzo proste do zrobienia i do tego pyszne.

wegańskie ciasto drożdżowe
wegańskie ciasto drożdżowe

wegańskie ciasto drożdżowe

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *