Krem kokosowy – jak rafaello

Prosty domowy krem kokosowy, smakuje jak rafaello, można go zjeść na naleśnikach, chlebie, użyć do kremu do ciasta (o tym wkrótce), lub zjeść prosto ze słoika 🙂

Składniki (na 150 g kremu):

– 200 g wiórków kokosowych (nie odtłuszczonych),
– 2 łyżki cukru pudru, zmielonego ksylitolu lub odrobinę stewii.

Wykonanie:

Kremu nie wychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną porcję. Żeby zrobić ten krem potrzebujemy albo mocnego blendera kielichowego, albo malaksera (wydaje mi się że do malaksera potrzebujemy podwójnej paczki wiórków bo inaczej będzie za mało, żeby dobrze mielił) i trochę czasu. Wsypujemy do blendera lub malaksera wiórki i cukier i włączamy urządzenie na najwyższe obroty, czekamy aż trochę zmieli, wyłączamy urządzenie, zeskrobujemy ze ścianek wiórki do dołu i blendujemy dalej co jakiś czas zbierając masę ze ścianek. Jeśli mamy blender wysokoobrotowy z popychaczem używamy go cały czas dopychając masę do ostrzy.
W zależności od urządzenia może to trwać minimum 5 minut lub kilkadziesiąt minut, jeśli macie słabsze malaksery czy blendery dajcie im odpocząć co jakiś czas.
Wiórki podczas blendowania zostaną zmielone, ogrzeją się i zrobią płynne. Taki własnie ma być ten krem, lejący, tłustawy, kleisty, słodki i pysznie kokosowy 🙂 To cała filozofia 🙂


Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *