Złote mleko


 

 

 

Złote mleko, ostatnio bardzo popularny napój. W tym przypadku bardzo dobrze, że jest modne, ponieważ ten napój to samo zdrowie.

 

 

 

Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma. Przez wiele osób używana w kuchni jako przyprawa, czy żółty barwnik. Jednak jest ona nie tylko przyprawą a bardziej lekiem. Cudownym, znanym już tysiące lat temu.

O kurkumie napisano bardzo dużo, przebadano ją również tysiące razy. Wiadomo, że działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwgrzybicznie. Oczyszcza wątrobę, nerki, leczy stawy, uodparnia organizm przed chorobami.

Kurkuma również jest dobra w walce z depresją, przeziębieniem, wysokim cholesterolem i innymi przypadłościami.

Żeby wzmocnić działanie kumaryny zawartej w kurkumie (niestety tylko kilka % się jej przyswaja) trzeba ją spożywać z czarnym pieprzem który powoduje, że jej wchłanialność może wzrosnąć nawet do 2000%.

 

Codzienne wieczorne (na pusty żołądek może powodować mdłości) picie złotego mleka wspomoże odporność, przyspieszy walkę z infekcjami i poprawi zdrowie.

Wszystkie przepisy na złote mleko polecają najpierw zrobić pastę z suchej kurkumy ja jednak przygotowuje swoje w blenderze. Głównymi składnikami są kurkuma i mleko, w moim przypadku oczywiście roślinne, dodaje się też tłuszcz (u mnie naturalny z migdałów), można imbir, cynamon i coś do posłodzenia.

 

Na filmie możesz zobaczyć jak łatwo można zrobić złote mleko.

 

Składniki:

  • ok 4 cm świeżego korzenia kurkumy,
  • 1 cm imbiru,
  • 20 migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • świeżo mielony czarny pieprz – ok 1/4 łyżeczki,
  • 500 ml wody.

 

Wykonanie:

Wystarczy wszystko zmielić w blenderze. Można to robić tak długo, aż mleko zrobi się ciepłe, lub po zmieleniu podgrzać.
Złote mleko niesamowicie rozgrzewa, uspokaja i będzie świetnym zakończeniem dnia. Najlepiej dla zdrowia spożywać je codziennie.

 

Smacznego!!!

 

Jeśli szukasz blendera, pamiętaj, że na stronie Vitamoc.pl możesz kupić blender G21 którego używam na filmie (lub inny produkt) z 10% zniżką na hasło: WEGE OBIAD

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Drukuj

Previous Szyszki gryczano-orzechowe
Next Sałatka z quinoa

2 komentarze

  1. Kamila
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Od dawna chciałam zrobić, ale nie mogę trafić na ładne korzenie kurkumy. Ciekawa jestem smaku tego mleka:) Pozdrawiam cieplutko:)

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *