Złote mleko


złote mleko

 

 

 

Złote mleko, ostatnio bardzo popularny napój. W tym przypadku bardzo dobrze, że jest modne, ponieważ ten napój to samo zdrowie.

 

 

 

Głównym składnikiem złotego mleka jest kurkuma. Przez wiele osób używana w kuchni jako przyprawa, czy żółty barwnik. Jednak jest ona nie tylko przyprawą a bardziej lekiem. Cudownym, znanym już tysiące lat temu.

O kurkumie napisano bardzo dużo, przebadano ją również tysiące razy. Wiadomo, że działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwgrzybicznie. Oczyszcza wątrobę, nerki, leczy stawy, uodparnia organizm przed chorobami.

Kurkuma również jest dobra w walce z depresją, przeziębieniem, wysokim cholesterolem i innymi przypadłościami.

Żeby wzmocnić działanie kumaryny zawartej w kurkumie (niestety tylko kilka % się jej przyswaja) trzeba ją spożywać z czarnym pieprzem który powoduje, że jej wchłanialność może wzrosnąć nawet do 2000%.

 

Codzienne wieczorne (na pusty żołądek może powodować mdłości) picie złotego mleka wspomoże odporność, przyspieszy walkę z infekcjami i poprawi zdrowie.

Wszystkie przepisy na złote mleko polecają najpierw zrobić pastę z suchej kurkumy ja jednak przygotowuje swoje w blenderze. Głównymi składnikami są kurkuma i mleko, w moim przypadku oczywiście roślinne, dodaje się też tłuszcz (u mnie naturalny z migdałów), można imbir, cynamon i coś do posłodzenia.

 

Na filmie możesz zobaczyć jak łatwo można zrobić złote mleko.

 

Składniki:

  • ok 4 cm świeżego korzenia kurkumy,
  • 1 cm imbiru,
  • 20 migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki syropu z agawy,
  • świeżo mielony czarny pieprz – ok 1/4 łyżeczki,
  • 500 ml wody.

 

Wykonanie:

Wystarczy wszystko zmielić w blenderze. Można to robić tak długo, aż mleko zrobi się ciepłe, lub po zmieleniu podgrzać.
Złote mleko niesamowicie rozgrzewa, uspokaja i będzie świetnym zakończeniem dnia. Najlepiej dla zdrowia spożywać je codziennie.

 

złote mleko
złote mleko

Smacznego!!!

 

Jeśli szukasz blendera, pamiętaj, że na stronie Vitamoc.pl możesz kupić blender G21 którego używam na filmie (lub inny produkt) z 10% zniżką na hasło: WEGE OBIAD

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Drukuj

Previous Szyszki gryczano-orzechowe
Next Sałatka z quinoa

2 komentarze

  1. Kamila
    20 stycznia 2018
    Odpowiedz

    Od dawna chciałam zrobić, ale nie mogę trafić na ładne korzenie kurkumy. Ciekawa jestem smaku tego mleka:) Pozdrawiam cieplutko:)

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *