Sałatka z quinoa czyli komosy ryżowej, jest prosta i pyszna. Komosa ma fajny orzechowo-grzybowy posmak, szybko się gotuje i jest bardzo zdrowa.

Nazywana jest “matką zbóż”. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (te które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem).

 

 

 

Składniki:

  • ok 1 szklanki komosy ryżowej,
  • 1 ogórek zielony,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • limonka,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz,
  • ew. 2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno.

 

Wykonanie:

Komosę wypłucz w zimnej wodzie, zalej ją wodą tak by było jej 2 razy tyle co komosy. Gotuj ją pod przykryciem na niedużym ogniu. Gdy już wchłonie niemal całą wodę (gotuje się bardzo szybko), wyłącz ogień i zostaw komosę pod przykryciem. Przemieszaj ją widelcem i wysyp do miseczki żeby ostygła. Warzywa umyj, ogórka zielonego obierz. Pokrój warzywa w niedużą kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj warzywa z komosą, całość przypraw do smaku sola i pieprzem. Zetrzyj kawałek skórki z limonki i z połowy wyciśnij sok, polej nim sałatkę. Jeśli chcesz dodaj do niej trochę oleju. Całość wymieszaj.

Jeśli lubisz możesz tez dodać do niej pokrojone oliwki lub suszone pomidory.

Ta sałatka z quinoa będzie świetna do pracy, ale możesz ją również zjeść na śniadanie czy kolację. Jest prosta do zrobienia i pyszna.

Sałatka z quinoa
Sałatka z quinoa

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *