Sałatka z quinoa czyli komosy ryżowej, jest prosta i pyszna. Komosa ma fajny orzechowo-grzybowy posmak, szybko się gotuje i jest bardzo zdrowa.
Nazywana jest “matką zbóż”. Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne (te które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem).
Składniki:
- ok 1 szklanki komosy ryżowej,
- 1 ogórek zielony,
- 2 ogórki kiszone,
- 1/2 czerwonej papryki,
- limonka,
- koperek,
- szczypiorek,
- sól,
- pieprz,
- ew. 2 łyżki dobrej jakości oleju tłoczonego na zimno.
Wykonanie:
Komosę wypłucz w zimnej wodzie, zalej ją wodą tak by było jej 2 razy tyle co komosy. Gotuj ją pod przykryciem na niedużym ogniu. Gdy już wchłonie niemal całą wodę (gotuje się bardzo szybko), wyłącz ogień i zostaw komosę pod przykryciem. Przemieszaj ją widelcem i wysyp do miseczki żeby ostygła. Warzywa umyj, ogórka zielonego obierz. Pokrój warzywa w niedużą kostkę. Szczypiorek i koperek posiekaj. Wymieszaj warzywa z komosą, całość przypraw do smaku sola i pieprzem. Zetrzyj kawałek skórki z limonki i z połowy wyciśnij sok, polej nim sałatkę. Jeśli chcesz dodaj do niej trochę oleju. Całość wymieszaj.
Jeśli lubisz możesz tez dodać do niej pokrojone oliwki lub suszone pomidory.
Ta sałatka z quinoa będzie świetna do pracy, ale możesz ją również zjeść na śniadanie czy kolację. Jest prosta do zrobienia i pyszna.
Smacznego!!!
Czy bedzie zasadne dodanie oleju lnianego?
Jasne, dlaczego nie skoro lubisz 🙂