Zupa cebulowa – nie tylko dla chorych

Za oknem upał, a ja chora, pierwszy raz od długich miesięcy 🙁 Jem mnóstwo czosnku i cebuli, zrobiłam sobie też pyszną zupę cebulową ze szczypiorkiem i czosnkiem. Wyszła pyszna 🙂

Składniki:

– 7 dużych młodych cebul,
– kilka gałązek grubego szczypioru,
– 1 ząbek czosnku,
– 1 kwaskowe jabłko,
– kilka pasków skórki z cytryny,
– sól, pieprz, tymianek

– ugotowany ryż jaśminowy

Wykonanie:

Cebule pokroić w plastry, szczypior w grubsze kawałki, wrzucić je do garnka, zalać wodą, dodać sól i tymianek. Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić je na plastry (wszerz kawałka), dodać do zupy, pod koniec gotowania dodać pokrojoną w kawałki skórkę z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Nałożyć na środek miski kopczyk ryżu, zalać zupą i zjadać gorącą.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *