Zupa czosnkowa dla osób na poście dr Dąbrowskiej, dla tych którzy lubią czosnek i nie przeszkadza im jego smak 🙂
Składniki:
- 1 mała marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera,
- 5 lub więcej ząbków czosnku,
- 1 mała cukinia,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- czosnek niedźwiedzi,
- papryka wędzona.
Wykonanie:
Obierz warzywa (oprócz cukinii), włóż do garnka pokrojone w mniejsze kawałki marchewkę, pietruszkę, seler oraz obrany czosnek. Warzywa zalej wodą tak by było jej 3 razy więcej niż warzyw. Dodaj do garnka szczyptę soli i gotuj całość do miękkości. W międzyczasie zetrzyj cukinię na tarce ze średnimi oczkami. Gdy warzywa będą miękkie zmiel je na krem, dodaj do kremu startą cukinię, szczyptę czosnku niedźwiedziego i gotuj całość razem tak by cukinia zmiękła.
Posiekaj umytą natkę pietruszki, dodaj ją do garnka, spróbuj zupy, przypraw ją do smaku solą, i pieprzem i jeśli lubisz papryką wędzoną.
Ta zupa czosnkowa jest prosta do zrobienia i bardzo pyszna 🙂
Smacznego!!!
No Comment