Sałatka ziemniaczana z fasolą może być zimnym obiadem lub pożywnym lunchem w pracy 🙂
Składniki:
- 4 duże ziemniaki (najlepiej sałatkowe),
- 1/2 szklanki dużej białej fasoli (lub puszka),
- 1 duża cebula,
- 2 ogórki kiszone lub małosolne,
- koperek,
- szczypiorek,
- sól, pieprz,
- olej.
Wykonanie:
Jeśli będziesz robić sałatkę z gotowanej fasoli namocz ją dzień wcześniej, wylej z niej wodę i ugotuj do miękkości, zostaw do ostygnięcia. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości, ale tak by nie były rozgotowane. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, zostaw je do ostygnięcia.
W tym czasie cebulę obierz i pokrój w półplastry. Rozgrzej olej na patelni usmaż na nim cebulę tak by była miękka, podczas smażenia delikatnie posól cebulę.
Ogórki pokrój w kostkę, szczypiorek i koperek posiekaj.
Wymieszaj w misce ziemniaki z fasolą, cebulę (razem z olejem), ogórki oraz zieleniznę. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Gdy sałatka jest za sucha dodaj jeszcze do niej trochę dobrego oleju tłoczonego na zimno (dobrze będzie pasował lniany).
Oczywiście możesz dodać do tej sałatki wegański majonez, będzie bardziej kaloryczna ale dla wielu osób lepsza 😉
Smacznego!!!
No Comment