Zupa krem z ogórków kiszonych – postna

Zupa krem z ogórków kiszonych jest prostą i pyszną zupą, może być w wersji postnej lub zwyczajnej z olejem i np kaszą jaglaną.

Składniki:

  • ok 1/2 kg ogórków kiszonych,
  • 1 duża marchew,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • pęczek koperku,
  • szczypiorek.

WYKONANIE:

Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Ogórki pokrój na części (wielkość nie ma znaczenia), włóż je do garnka, zalej wodą by było jej odrobinę więcej niż ogórków. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Warzywa korzeniowe obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Wsyp je do innego garnka, zalej odrobiną wody, dodaj ziele i liść duś do miękkości. Ogórki zmiel ręcznym blenderem na gładki krem, dodaj do niego miękkie warzywa i posiekany koperek. Przypraw do smaku, podawaj z pokrojonym szczypiorkiem.

krem z ogórków kiszonych
Zupa krem z ogórków kiszonych

Smacznego!!!

Jeśli szukasz pomysłów na inne dania postne, zajrzyj i kup mojego e-booka z 42 przepisami na postne zupy!

https://zakreconywegeobiad.pl/produkt/42-zupy-42-dni-postu-wg-dr-ewy-dabrowskiej/

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *