Zupa krem z ogórków kiszonych jest prostą i pyszną zupą, może być w wersji postnej lub zwyczajnej z olejem i np kaszą jaglaną.
Składniki:
- ok 1/2 kg ogórków kiszonych,
- 1 duża marchew,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- pęczek koperku,
- szczypiorek.
WYKONANIE:
Zupa jest bardzo prosta do zrobienia. Ogórki pokrój na części (wielkość nie ma znaczenia), włóż je do garnka, zalej wodą by było jej odrobinę więcej niż ogórków. Gotuj pod przykryciem do miękkości. Warzywa korzeniowe obierz, umyj i zetrzyj na grubej tarce. Wsyp je do innego garnka, zalej odrobiną wody, dodaj ziele i liść duś do miękkości. Ogórki zmiel ręcznym blenderem na gładki krem, dodaj do niego miękkie warzywa i posiekany koperek. Przypraw do smaku, podawaj z pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Jeśli szukasz pomysłów na inne dania postne, zajrzyj i kup mojego e-booka z 42 przepisami na postne zupy!
https://zakreconywegeobiad.pl/produkt/42-zupy-42-dni-postu-wg-dr-ewy-dabrowskiej/
Uwielbiam zupy z ogórków, pycha!
Zupa ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup 🙂 Fajny, prosty przepis – do zapamiętania 🙂