Zupa z rzeżuchy

Zainspirowana tym  przepisem, zrobiłam pożywną i pyszną zupę z rzeżuchy, jest ostrawa i ma niepowtarzalny smak.

Składniki na 3 porcje

– 2 spore marchewki,
– 1 duża pietruszka,
– kawałek selera,
– 4 ziemniaki,
– 1 mała cebula,
– kawałek pora,
– 2 szalki rzeżuchy (z okrągłej kiełkownicy),
– olej,
– sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie,
– ew. szczypiorek.

Wykonanie:

Obrać i umyć warzywa. Pokroić pietruszkę, seler, por w małe kawałki, marchewkę na pół (będziemy ją później wyjmować). Wrzucić warzywa łącznie z ziemniakami do garnka z wodą, zielem i listkiem, gotować do miękkości, wyjąć marchewkę, pokroić ją w kostkę. Dodać do zupy prawie całą rzeżuchę (łącznie z ogonkami i brązowymi nasionkami), cześć odłożyć do dekoracji. Zmiksować zupę blenderem ręcznym, dodać pokrojoną marchew (chyba że nie chcemy), pozostałą rzeżuchę i pokrojony szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *