Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

 

 

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek smakuje jak sos pieczeniowy, wymaga trochę więcej pracy ale warto. Możesz go zrobić więcej i zamrozić lub zapasteryzować.

 

 

 

Składniki:

  • ok 500 g pieczarek,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1 – 2 łyżeczki płatków drożdżowych,
  • sos sojowy,
  • lubczyk,
  • sól, pieprz,
  • olej.

 

Wykonanie:

Umyj i obierz warzywa, pieczarki umyj. Pokrój warzywa w małe kawałki, pieczarki w ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rozłóż warzywa i pieczarki na blaszce od piekarnika, polej je olejem i lekko posól. Ustaw piekarnik na grzanie górne, blachę wstaw blisko grzałki. Piecz warzywa, aż się zrobią lekko brązowe, nie muszą być bardzo miękkie. Przełóż je do garnka, zalej wodą tak by były zakryte, dodaj płatki drożdżowe, szczyptę lubczyku (może być suszony), sól i pieprz. Gotuj do miękkości warzyw, zmiel je na gładko, spróbuj go i ew. dopraw do smaku. Możesz również dodać trochę jogurtu sojowego.

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek będzie pasował do kaszy, makaronu czy ziemniaków.

Jeśli zostało Ci kilka pieczarek, możesz je pokroić w plastry, podsmażyć je i ułożyć na wierzchu 🙂

 

Sos z warzyw pieczonych i pieczarek
Sos z warzyw pieczonych i pieczarek

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *