Ananasowo – kokosowe kulki

 

Szybka, pyszna i zdrowa słodycz, nie tylko dla amatorów ananasów. Ananasowo – kokosowe kulki proste do zrobienia 🙂 I tylko z 3 składników 🙂

 

 

 

Składniki:

  • 200 g suszonych ananasów,
  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka oleju kokosowego.

 

Wykonanie:

Zrobisz je bardzo prosto ale najpierw musisz namoczyć suszone ananasy w ciepłej wodzie. Są one bardzo twarde. Ja użyłam zwykłych ananasów z marketu (ale nie tych w cukrze). Zostaw je w wodzie do czasu aż zrobią się miękkie, czyli min. 30 minut.

Żeby zrobić ananasowo – kokosowe kulki najlepiej użyj do tego malaksera lub innego urządzenia mającego ostrza w kształcie litery S, masa będzie dosyć sucha i taki sprzęt najlepiej sobie z nią poradzi. Jeśli go nie masz możesz też spróbować posiekać je nożem

Wszystkie składniki wrzuć do malaksera i miel je tak długo aż składniki się połączą a ananasy będą rozdrobnione.

Wyjmij masę i formuj z niej nieduże kulki, możesz je również obtoczyć w wiórkach kokosowych. Najlepiej smakują po schłodzeniu w lodówce.

 

anansowo-kokosowe kulki
anansowo-kokosowe kulki

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapiszZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *