Post oczyszczający prowadzony wg zasad dr Ewy Dąbrowskiej zmusza do kreatywności w kuchni. Kalafiornica jest tego przykładem.
Jest to bardzo proste danie, zaskakujące smakiem, dobre dla każdego na diecie lub dla kogoś nie jedzącego jajek 🙂
Składniki:
- 1 kalafior,
- sól “jajeczna” kala namak,
- szczypiorek,
- ew. cebula,
- kurkuma lub curry,
- pieprz.
Wykonanie:
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i ugotuj go do miękkości, tak naprawdę najlepiej żeby był rozgotowany. Jest to jedyna potrawa do której rozgotowuje warzywa 😉
Odcedź dobrze kalafiora, rozgnieć go widelcem lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Jeśli chcesz kalafiornicę z cebulą, obierz ją i pokrój w kostkę. Na patelnię wlej trochę wody, i wrzuć do niej cebulę, posyp ją odrobiną soli. Duś ją przez chwilę, dodaj kalafiora przypraw warzywa do smaku solą kala namak i odrobiną kurkumy (ew. curry) oraz pieprzem. Smaż je bez tłuszczu do całkowitej miękkości cebuli. Kalafiornicę zjadaj na ciepło, posypaną na talerzu szczypiorkiem.
Smacznego!!!
Można do czegoś porównać smak tej potrawy? 😉
Tak, do jajecznicy 😀
ale ciekawy przepis 🙂
Dziękuję 🙂
Czy mozna dodac zwykla sol czy za bardzo zmieni to smak?
Można, ale nie będzie juz jajecznego smaku 🙂
Ale mi narobiłaś smaka tą kalafiornicą . Na pewno wypróbuje.