Pasztet pieczarkowy

Pyszny i prosty pasztet pieczarkowy.

Składniki są trochę na oko dodawane ale na pewno Ci wyjdzie.

Składniki na długą keksówkę:

  • ok 1 kg. pieczarek,
  • cebula,
  • 1 lub 2 pęczki natki pietruszki,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • kasza manna (sucha, ilość na oko 😉 ),
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • garść pestek słonecznika,
  • siemię lniane (całe).

Wykonanie:

Pieczarki umyj, surowe zetrzyj na grubej tarce, cebule i natkę posiekaj. wymieszać w dużej misce. Dodaj bułkę tartą, słonecznik, przyprawy (mas musi być porządnie doprawiona). Kaszę mannę dodaj w takiej ilości żeby masa była zwarta i dość twarda.
Wysmarowaną formę wysyp bułką tartą (możesz tez użyć silikonowej, wtedy nie potrzeba jej  wysypywać bułką). Wyłóż masę do foremki, posyp na wierzchu siemieniem lnianym i polej delikatnie olejem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut.

Pasztet pieczarkowy wegański

Pasztet pieczarkowy wegański

Mój pasztet wyszedł dosyć miękki, nadaje się do smarowania i krojenia w plastry. Wszystko zależy od ilości dodanej kaszy manny.

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *