Pyszny i prosty pasztet pieczarkowy.
Składniki są trochę na oko dodawane ale na pewno Ci wyjdzie.
Składniki na długą keksówkę:
- ok 1 kg. pieczarek,
- cebula,
- 1 lub 2 pęczki natki pietruszki,
- 2 łyżki bułki tartej,
- kasza manna (sucha, ilość na oko 😉 ),
- przyprawy: sól, pieprz,
- garść pestek słonecznika,
- siemię lniane (całe).
Wykonanie:
Pieczarki umyj, surowe zetrzyj na grubej tarce, cebule i natkę posiekaj. wymieszać w dużej misce. Dodaj bułkę tartą, słonecznik, przyprawy (mas musi być porządnie doprawiona). Kaszę mannę dodaj w takiej ilości żeby masa była zwarta i dość twarda.
Wysmarowaną formę wysyp bułką tartą (możesz tez użyć silikonowej, wtedy nie potrzeba jej wysypywać bułką). Wyłóż masę do foremki, posyp na wierzchu siemieniem lnianym i polej delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i piecz ok 40 minut.
Mój pasztet wyszedł dosyć miękki, nadaje się do smarowania i krojenia w plastry. Wszystko zależy od ilości dodanej kaszy manny.
Smacznego!!!