Szybka i prosta do zrobienia kapusta a’la bigos. Dobra jako dodatek do obiadu nie tylko dla osób na diecie dr Dąbrowskiej.
Składniki:
- kapusta słodka – ilość zależy od tego ile chcemy zrobić,
- jabłka, najlepiej słodko kwaśne – ok 1/3 ilości kapusty,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, kminek.
Wykonanie:
Kapustę umyć, obrać ze zniszczonych liści, poszatkować, lekko posolić. Cebulę pokroić w piórka, jabłka pokroić w ćwiartki i te na plasterki. Na dno garnka wlać trochę wody wrzucić cebulę, lekko poddusić, dodać kapustę i nasiona kminku. W razie potrzeby dodajemy podczas gotowania trochę wody. Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej jabłka i gotujemy razem do miękkości, pod koniec przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.
Smacznego!!!