“Bigos” z kapusty białej i jabłek – dieta dr Dąbrowskiej

Szybka i prosta do zrobienia kapusta a’la bigos. Dobra jako dodatek do obiadu nie tylko dla osób na diecie dr Dąbrowskiej.

Składniki:

  • kapusta słodka – ilość zależy od tego ile chcemy zrobić,
  • jabłka, najlepiej słodko kwaśne – ok 1/3 ilości kapusty,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, kminek.

Wykonanie:

Kapustę umyć, obrać ze zniszczonych liści, poszatkować, lekko posolić. Cebulę pokroić w piórka, jabłka pokroić w ćwiartki i te na plasterki. Na dno garnka wlać trochę wody wrzucić cebulę, lekko poddusić, dodać kapustę i nasiona kminku. W razie potrzeby dodajemy podczas gotowania trochę wody. Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej jabłka i gotujemy razem do miękkości, pod koniec przyprawiamy do smaku. Podajemy na gorąco.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *