Braised tofu z jabłkiem – a la kaczka

Przepis duetu Słoma/Trymbulak.
Braised tofu (duszone tofu) to produkt powstały z mleka sojowego podczas produkcji tofu.
W smaku ani z wyglądu do tofu nie podobne i chociaż nie jest tanie ani tak łatwo dostępne, warto chociaż raz spróbować. Sprzedawane jest w małych puszkach wyglądających jak tuńczykowe.
Potrawa smaczna i bardzo szybka do przygotowania.

Składniki (dla 2-3 osób):

– 1 puszka braised tofu,
– 2 jabłka,
– 1 łyżka lub więcej majeranku,
– odrobina sosu sojowego,
– pieprz.

Wykonanie:

Wyjąć tofu z puszki (nie wylewać zalewy), podzielić na mniejsze kawałki, jabłka ze skórą pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej tofu, smażyć do zrumienienia, polać odrobiną sosu sojowego, dodać jabłka i zalewę z puszki. Dusić do miękkości jabłek (można trochę wody dodać). Przyprawić majerankiem i pieprzem.

Zjedliśmy z surówką i ugotowaną wcześniej kaszą z ryżem, myślę że jednak z ziemniakami byłoby lepsze.

 Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *