Przepis duetu Słoma/Trymbulak.
Braised tofu (duszone tofu) to produkt powstały z mleka sojowego podczas produkcji tofu.
W smaku ani z wyglądu do tofu nie podobne i chociaż nie jest tanie ani tak łatwo dostępne, warto chociaż raz spróbować. Sprzedawane jest w małych puszkach wyglądających jak tuńczykowe.
Potrawa smaczna i bardzo szybka do przygotowania.
Składniki (dla 2-3 osób):
– 1 puszka braised tofu,
– 2 jabłka,
– 1 łyżka lub więcej majeranku,
– odrobina sosu sojowego,
– pieprz.
Wykonanie:
Wyjąć tofu z puszki (nie wylewać zalewy), podzielić na mniejsze kawałki, jabłka ze skórą pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej tofu, smażyć do zrumienienia, polać odrobiną sosu sojowego, dodać jabłka i zalewę z puszki. Dusić do miękkości jabłek (można trochę wody dodać). Przyprawić majerankiem i pieprzem.
Zjedliśmy z surówką i ugotowaną wcześniej kaszą z ryżem, myślę że jednak z ziemniakami byłoby lepsze.
Smacznego!!!