Brownie z ziemniaków


brownie z ziemniaka

Tak, tak… z ziemniaków 🙂 Może to się wydawać dziwne, ale brownie z ziemniaka jest pyszne i nie czuć w nim ziemniaków.

Ostatni przepis na brownie okazał się strzałem w 10. Poszłam jednak dalej i wymyśliłam ciasto którego bazą są ziemniaki i szczerze Wam napiszę: to jest pyszne! I zdrowe, bez dodatku sztucznego cukru. Można je zrobić z ziemniaków które zostały nam z obiadu (niesolonych).

Składniki:

  • ok 0,5 kg ziemniaków (przed ugotowaniem w łupinkach),
  • 10 świeżych daktyli,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 2 duże banany,
  • ok 1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego.

Wykonanie:

Ja swoje ziemniaki ugotowałam w mundurkach a później obrałam i ostudziłam. Zimne ziemniaki wrzucamy do malaksera (możecie też użyć blendera), dodajemy daktyle bez pestek, banany, kakao i 1 szklankę mleka, mielimy na gładką masę, gdy masa będzie bardzo gęsta, dodajemy jeszcze mleka. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub pieczemy na silikonowej). Forma do keksówki nawet długa będzie za mała, dlatego lepiej na większą prostokątną wylać, bo ciasto powinno być cienkie. Wierzch ciasta możemy ozdobić orzechami Pieczemy je ok 45 do 60 (lub więcej) minut w ok 180 stopniach z ustawieniem góra-dół. Jeśli spód będzie bardzo miękki, to trzeba piec je dłużej, ale warto, ponieważ brownie jest wilgotne, słodkie i pyszne!
Może się okazać, że zrobiliście wyższe ciasto i się nie dopiecze w środku, można wtedy je ratować, wyjmując z foremki i dopiekając jeszcze samo.

Brownie z ziemniaka
Brownie z ziemniaka
Brownie z ziemniaka
Brownie z ziemniaka

Smacznego!!!

A może chcesz zrobić brownie z masłem orzechowym?

Wegańskie brownie z 3 składników

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Drukuj

Previous Serce na talerzu czyli jak wyrazić miłość w Walentynki
Next Dieta dr Dąbrowskiej - przypominajka dzień 2

13 komentarzy

  1. Avatar
    15 lutego 2017
    Odpowiedz

    Z ziemniaka mówisz…? Bardzo oryginalnie 🙂

  2. Avatar
    kryzysowy kucharz
    15 lutego 2017
    Odpowiedz

    Ja zainspirowany konsystencją babki ziemniaczanej też kiedyś zrobiłem brownie z ziemniaków, ale nieco inaczej 😉
    deserynadepresje.blogspot.com/2016/12/bezglutenowe-brownie.html
    pozdrawiam

  3. Avatar
    Aga
    15 lutego 2017
    Odpowiedz

    wygląda super! ale pytanie, czy suszone daktyle też by się nadały czy koniecznie muszą być świeże?

    • Avatar
      16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Myślę, że mogą być suszone tylko namocz je wcześniej 🙂

  4. Avatar
    15 lutego 2017
    Odpowiedz

    Z ziemniakami? A nie czuć ich zbytnio? Chciałabym zrobić taki zdrowy deser.

    https://jaglusia.wordpress.com/

  5. Avatar
    Aleksandra
    16 lutego 2017
    Odpowiedz

    Jak bardzo zmieni w cieście to, ze dodam suszone daktyle?

    • Avatar
      16 lutego 2017
      Odpowiedz

      Suszone najlepiej najpierw namoczyć, żeby łatwiej było zmielić 🙂

  6. Avatar
    Dona
    17 lutego 2017
    Odpowiedz

    Witam, jakie wymiary brytfanki Pani użyła? Czy każde mleko roślinne się nadaje?

  7. Avatar
    Jaadam
    26 lutego 2017
    Odpowiedz

    Ciasto w ogóle nie wyszło, tylko wierzch się lekko przypiekl z reszta jak przed włożeniem do piekarnika. Piekłem dobrze ponad godzinę

    • Avatar
      26 lutego 2017
      Odpowiedz

      Przykro mi bardzo 🙁 Myślę, że przy tym cieście dużo zależy od ziemniaków, robiłam je dwa razy i też piekłam dosyć długo. Był w środku wilgotny ale nie surowy.

  8. Avatar
    Pat
    7 sierpnia 2018
    Odpowiedz

    Masa na surowo była okej, ale po upieczeniu okazało się ledwo słodkie :/ więc reszcie rodziny nie smakowało.
    Piekłam długo, góra ciemna, a masa wciąż zbyt mokra. Przepisu niestety nie polecę 🙁

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *