Wegańskie brownie – proste do zrobienia i pyszne w smaku, tak najłatwiej można ocenić to ciasto.
Oprócz tego tylko 3 składniki i do tego bardzo proste i łatwo dostępne!
Składniki:
- 3 duże dojrzałe banany,
- 1/2 szklanki czystego masła orzechowego (np. z ziemnych, z nerkowców, z migdałów),
- 1/4 szklanki kakao,
- dowolne orzechy do dekoracji.
Wykonanie:
W blenderze kielichowym lub malakserze mielimy składniki na jednolitą gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Masę wylewamy do silikonowej keksówki lub inną wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto powinno być cienkie więc nie używajcie bardzo małej formy (moja miała 20 cm). Masę wylewamy do formy i pieczemy ok 40 minut lub dłużej, do momentu aż na wierzchu będzie widać, że jest upieczone – im rzadsza masa tym dłużej będzie się piekło! Na wierzchu można ułożyć przed pieczeniem orzechy, migdały, posypać chili itp. Możliwości jest nieskończenie wiele 🙂
Jeśli chodzi o rodzaj masła orzechowego najpierw robiłam z nerkowców (z gotowego), masa była dosyć płynna – nie należy się tego bać. Ciasto w smaku miało dość wyraźny smak nerkowców. Na drugi dzień zrobiłam z orzechów ziemnych, ale żeby sobie ułatwić wsypałam do blendera wysokoobrotowego orzechy (ponad 1/2 szklanki), banany, kakao i dałam odrobinę oleju. Masa wyszła bardziej gęsta niż z nerkowców dlatego ciasto było trochę bardziej twarde i krócej się piekło. Po upieczeniu ciasto studzimy 😉
Obie wersje były pyszne – dlatego użyjcie takiego masła jakie bardziej lubicie lub po prostu tego które macie.
Smacznego!!!
A jakie ciasta najbardziej lubicie? Jestem bardzo ciekawa ponieważ niezbyt często piekę ciasta. Czekam na Wasze komentarze 🙂
Szukasz szybkich przepisów na zdrowe słodkości?
Zobacz:
Więcej przepisów znajdziesz w zakładce Na słodko.
Przepis inspirowany przepisem z bloga Fablunch.
https://www.youtube.com/watch?v=4XufySFBkJc
Olga z Fablunch niedawno podała identyczny przepis :P. Przypadek?
Nie przypadek, widziałam ten filmik 🙂 Ja użyłam innego masła, u nas raczej bardziej popularne i tańsze jest z orzechów ziemnych.