Bułki drożdżowe z budyniem i rodzynkami


Mięciutkie, słodkie, pachnące cynamonem bułeczki drożdżowe 🙂 Kto by się nie skusił na taką?

Składniki:

– 250 g mąki pszennej,
– 1/4 szklanki cukru,
– 1/4 szklanki oleju,
– 4 g suszonych drożdży (świeżych 25 g),
– 1/2 szklanki letniego mleka roślinnego,

dodatkowo:
– 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
– ok 500 ml mleka roślinnego,
– 2 łyżki cukru,
– 100 g rodzynek,
– 1/2 łyżeczki cynamonu.

Wykonanie:

Wsypać do miski składniki ciasta drożdżowego, wyrobić (najlepiej przy użyciu robota) na gładkie miękkie ciasto (w razie potrzeby – gdyby było za miękkie – można podsypać je odrobiną mąki, a gdy będzie za twarde, dodać odrobinę wody. Po uzyskaniu miękkiej ale zwartej kulki ciasta polewamy je odrobiną oleju (żeby się nie przykleiło do miski) i zostawiamy do wyrośnięcia. Jeśli chcemy przyspieszyć wzrost ciasta miskę możemy wstawić do zlewu z gorącą wodą i obciążyć (przykryć) deską.
W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy budyń. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w niej budyń i cynamon, resztę zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie się gotować dodajemy rozprowadzony budyń, chwile gotujemy mieszając, dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Odstawiamy budyń do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i nagrzewamy go do uzyskania tej temperatury (wyjmujemy blachy na których będziemy piec i wykładamy je papierem lub matą). Gdy ciasto wyrosło a budyń ostygł wyjmujemy ciasto z miski, rozkładamy na papierze do pieczenia lub macie i wałkujemy ja na prostokąt o grubości niecałego 1 cm. Rozkładamy budyń na cieście tak by brzegi pozostały nie posmarowane. Zawijamy ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry, musimy to robić delikatnie bo pod naciskiem noża plastry mogą się zgniatać. Układamy bułki w kilku centymetrowych odstępach, posypując je z wierzchu cynamonem. Jeśli się zgniotły to trzeba je delikatnie rozciągnąć. Pieczemy przez ok 15-20 minut do zbrązowienia bułek. Odstawiamy do ostygnięcia i zgęstnienia budyniu.

IMG_8676
IMG_8681

Smacznego!!!

print
Previous Pasta skwarkowa
Next Pankejki - amerykańskie naleśniki

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *