Przepis bardzo prosty na amerykańskie pancakes, które chyba wszyscy lubią. Polane syropem klonowym są po prostu pycha!
Do jego zrobienia potrzebujemy tylko 3 składników:
– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
– 2 małe banany lub 1 duży,
– mleko roślinne (na początek ok 1 szklanki) ew. woda gazowana.
Wykonanie:
Najpierw musimy zmielić płatki owsiane (można użyć młynka do kawy, blendera czy innego sprzętu). Do zmielonych płatków dodajemy banany i zalewamy je mlekiem, miksujemy na gładką masę.
Trzeba pamiętać, że płatki owsiane robią się kleiste podczas długiego miksowania i masa robi się coraz bardziej gęsta, dlatego może być potrzeba (po usmażeniu kilku pankejków) rozrzedzenia masy, ja w takim przypadku użyłam wody gazowanej.
Patelnię (w moim przypadku Ballarini Lucca) tylko natarłam olejem i prosto z dzbanka blendera wylewałam masę na nią. Z dzbanka blendera z dziubkiem, leje się o wiele wygodniej niż łyżką – nieduże placki w okrągłym kształcie. Po usmażeniu 1 porcji (weszły mi 4 na raz) znów delikatnie patelnie przetarłam papierem nasączonym olejem i smażyłam kolejne porcje naleśników. Ogólnie wyszło ok 15 naleśników.
Po usmażeniu polewamy je syropem klonowym lub innym słodem i zjadamy szybko bo na ciepło są najsmaczniejsze.
Smacznego!!!