Pankejki – amerykańskie naleśniki

Przepis bardzo prosty na amerykańskie pancakes, które chyba wszyscy lubią. Polane syropem klonowym są po prostu pycha!

Do jego zrobienia potrzebujemy tylko 3 składników:

– 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
– 2 małe banany lub 1 duży,
– mleko roślinne (na początek ok 1 szklanki) ew. woda gazowana.

Wykonanie:

Najpierw musimy zmielić płatki owsiane (można użyć młynka do kawy, blendera czy innego sprzętu). Do zmielonych płatków dodajemy banany i zalewamy je mlekiem, miksujemy na gładką masę.

Trzeba pamiętać, że płatki owsiane robią się kleiste podczas długiego miksowania i masa robi się coraz bardziej gęsta, dlatego może być potrzeba (po usmażeniu kilku pankejków) rozrzedzenia masy, ja w takim przypadku użyłam wody gazowanej.

Patelnię (w moim przypadku Ballarini Lucca) tylko natarłam olejem i prosto z dzbanka blendera wylewałam masę na nią. Z dzbanka blendera z dziubkiem, leje się o wiele wygodniej niż łyżką – nieduże placki w okrągłym kształcie. Po usmażeniu 1 porcji (weszły mi 4 na raz) znów delikatnie patelnie przetarłam papierem nasączonym olejem i smażyłam kolejne porcje naleśników. Ogólnie wyszło ok 15 naleśników.

Po usmażeniu polewamy je syropem klonowym lub innym słodem i zjadamy szybko bo na ciepło są najsmaczniejsze.
IMG_8601
IMG_8628

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *