Pasta skwarkowa to moja ulubiona kupna pasta, która ratuje życie w kryzysowych chwilach 😉 Jednak domowa wersja jest lepsza i bez zbędnych dodatków 🙂
Z kawałkami cebulowych skwarków.

 

 

Składniki:

  • 1 tofu naturalne (180 g),
  • 50 g świeżych drożdży (jeśli lubicie intensywny drożdżowy smak możecie dać całą paczkę),
  • 3 cebule prażone (wg TEGO przepisu),
  • 2 – 3 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz, ew. sól do smaku.

Wykonanie:

Pasta skwarkowa jest też dobrym sposobem na wykorzystanie tofu o ile nie bardzo wiesz co z nim zrobić. Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej  w niedużą kostkę, dalej postępuj tak jak w przepisie na cebulę prażoną, pod koniec smażenia cebuli odłóż na talerz 1/3 cebuli a do reszty na patelni dodaj pokruszone drożdże i mieszaj je aż się rozpuszczą.

Zblenduj na gładką masę tofu z dodatkiem cebuli z drożdżami dodając sos sojowy. Dodaj do nich odłożoną cebulę i wymieszaj łyżką, dopraw do smaku.

Za niewielką cenę masz sporą ilość domowej  i pysznej pasty skwarkowej 🙂

_MG_0211

pasta skwarkowa

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *