Burgery z tofu będą pyszne nie tylko do bułki ale również, jako kotlety do obiadu.
Składniki na 7 sporych burgerów:
- paczka tofu (może być naturalne lub czosnkowe),
- otręby owsiane (ok 100 g),
- pół cebuli,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- sos sojowy,
- majeranek,
- pieprz, sól do smaku,
- bułka tarta,
- olej.
Wykonanie:
Bardzo prosty przepis na pyszna burgery z tofu. Tofu rozgnieć, dodaj otręby. Zmiksuj blenderem całość na gładką masę, dodaj mąkę kukurydzianą, pieprz, sos sojowy, majeranek, drobno pokrojoną cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj – moja masa wyszła klejąca więc dosypałam jeszcze otrębów ale już nie miksowałam – dopraw do smaku.
Z masy ulep kulki większe od orzecha włoskiego, obtocz je w bułce tartej i rozpłaszcz ręką żeby wyszedł płaski burger.
Usmaż burgery z tofu na rozgrzanym oleju, zjadaj tak jak lubisz 🙂
Możesz je podać np z ziemniakami i surówką z kapusty:
Smacznego!!!