Burgery z tofu

Burgery z tofu będą pyszne nie tylko do bułki ale również, jako kotlety do obiadu.

Składniki na 7 sporych burgerów:

  • paczka tofu (może być naturalne lub czosnkowe),
  • otręby owsiane (ok 100 g),
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • sos sojowy,
  • majeranek,
  • pieprz, sól do smaku,
  • bułka tarta,
  • olej.

Wykonanie:
Bardzo prosty przepis na pyszna burgery z tofu. Tofu rozgnieć, dodaj otręby. Zmiksuj blenderem całość na gładką masę, dodaj mąkę kukurydzianą, pieprz, sos sojowy, majeranek, drobno pokrojoną cebulę. Wszystkie składniki wymieszaj – moja masa wyszła klejąca więc dosypałam jeszcze otrębów ale już nie miksowałam – dopraw do smaku.
Z masy ulep kulki większe od orzecha włoskiego, obtocz je w bułce tartej i rozpłaszcz ręką żeby wyszedł płaski burger.
Usmaż burgery z tofu na rozgrzanym oleju, zjadaj tak jak lubisz 🙂

Burgery z tofu

Burgery z tofu
Burgery z tofu z surówką z kapusty

Możesz je podać np z ziemniakami i surówką z kapusty:

(Nie)zwykła surówka z kapusty

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *