Japońska zupa z makaronem i tofu

Japońska zupa z makaronem i tofu to pyszna i prosta do przygotowania zupa z makaronem soba.

Składniki:

  • dużo włoszczyzny na bulion – musi być bardzo aromatyczny (potrzeba go będzie tyle ile w stanie będziecie zjeść zupy 🙂 ),
  • 1 “pęczek” makaronu gryczanego soba,
  • kawałek białej kapusty,
  • paczka tofu (naturalnego lub czosnkowego),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy (lub ewentualnie jabłkowy),
  • sól, pieprz, cukier, curry.

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i przelej go zimną wodą, odcedź. Włoszczyznę gotuj do miękkości, wyjmij wszystkie warzywa, 2 marchewki pokrój w plasterki i wrzuć do bulionu. Kapustę pokrój na małe kawałki i dodaj do zupy.
Tofu również pokrój w małą kostkę lub paski, przełóż do miseczki, polej sosem sojowym i 1 łyżką octu (ja robiłam z jabłkowym). Wymieszaj tofu i zostaw na chwilę żeby przeszło przyprawami.
Gdy kapusta będzie miękka dodaj tofu i gotuj przez 2 -3 minut, na koniec dodaj makaron.

Dopraw zupę curry, solą, pieprzem, cukrem i jeszcze jeśli potrzeba octem. Wyłącz gaz i rozlej zupę do miseczek.

Japońska zupa z makaronem i tofu

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *