Japońska zupa z makaronem i tofu to pyszna i prosta do przygotowania zupa z makaronem soba.
Składniki:
- dużo włoszczyzny na bulion – musi być bardzo aromatyczny (potrzeba go będzie tyle ile w stanie będziecie zjeść zupy 🙂 ),
- 1 “pęczek” makaronu gryczanego soba,
- kawałek białej kapusty,
- paczka tofu (naturalnego lub czosnkowego),
- sos sojowy,
- ocet ryżowy (lub ewentualnie jabłkowy),
- sól, pieprz, cukier, curry.
Wykonanie:
Makaron ugotuj al dente i przelej go zimną wodą, odcedź. Włoszczyznę gotuj do miękkości, wyjmij wszystkie warzywa, 2 marchewki pokrój w plasterki i wrzuć do bulionu. Kapustę pokrój na małe kawałki i dodaj do zupy.
Tofu również pokrój w małą kostkę lub paski, przełóż do miseczki, polej sosem sojowym i 1 łyżką octu (ja robiłam z jabłkowym). Wymieszaj tofu i zostaw na chwilę żeby przeszło przyprawami.
Gdy kapusta będzie miękka dodaj tofu i gotuj przez 2 -3 minut, na koniec dodaj makaron.
Dopraw zupę curry, solą, pieprzem, cukrem i jeszcze jeśli potrzeba octem. Wyłącz gaz i rozlej zupę do miseczek.
Smacznego!!!