W sklepach pojawiła się już młoda kapusta, jeszcze nie nasza, ale też pyszna 🙂 Surówka z kapusty trochę inna niż zazwyczaj jednak równie pyszna!
Surówka z kapusty jest prosta do zrobienia, może być dodatkiem do sajgonek (jak u mnie) lub innych dań obiadowych. Świetnie się sprawdzi na obiad czy inny posiłek, bo przecież kto powiedział, że surówkę się je tylko w porze obiadowej?
Składniki:
- 1 młoda kapusta biała,
- 1 mała marchewka,
- 1 mała cebula,
- sok z 1/2 limonki,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- ew. 1 łyżka oleju (najlepiej sezamowego, żeby nadać jej bardziej azjatyckiego charakteru),
- 1/2 ostrej papryczki (lub więcej),
- sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Z kapusty zdejmij wierzchnie brzydkie liście, umyj ją. Przekrój ją na pół, wytnij głąb i kapustę poszatkuj w cienkie paski, lekko posól. Marchew obierz i zetrzyj na grubej tarce. Cebulę obierz i pokrój w półplastry (czyli najpierw na pół a później na plastry). Ostrą papryczkę (możesz dać mniej lub wcale) pokrój w cienkie plastry (możesz wyjąć pestki). Wymieszaj warzywa razem, polej syropem z agawy sokiem z limonki oraz olejem. Warzywa dobrze wymieszaj, przypraw solą i pieprzem. I to wszystko surówka z kapusty w trochę innej niż zazwyczaj odsłonie gotowa 🙂 Najlepiej będzie Ci smakowała gdy postoi chociaż 30 minut i smaki się przegryzą. Spróbuj czy jest wystarczająco doprawiona, jeśli nie, jeszcze ją dosmacz. Jeśli nie lubisz ostrej papryki możesz dodać startego korzenia imbiru, doda ostrości i surówka jeszcze zyska na smaku, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać i paprykę ostrą i imbir. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych.
Możesz też zrobić tą surówkę będąc na diecie dr Dąbrowskiej, wystarczy pominąć olej i syrop z agawy. Surówka z kapusty będzie też świetnym lunchem w pracy!
W jakiej postaci lubisz najbardziej młoda kapustę? Ja na surowo 🙂
Smacznego!!!
Jeśli lubisz kapustę pod różną postacią, spróbuj zrobić w domu kimchi – koreańską kiszonkę z kapusty pekińskiej.