Ciastka owsiane to prosta propozycja na deser.
Składniki:
- ok 3/4 paczki masła wegańskiego,
- 300 ml płatków owsianych,
- 100 ml cukru,
- 150 ml mąki pszennej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Można oczywiście dodać do masy rodzynki, orzechy, wiórki kokosowe, pestki dyni, słonecznik.
Wykonanie:
Wymieszać masło z cukrem, dodać resztę składników, zagniatać aż powstanie zwarta masa. Niestety trzeba to zrobić ręcznie, robot tego nie zagniecie. Jeśli masa nie będzie się chciała kleić można dodawać po trochu masła.
Od ciasta odrywamy kulki które spłaszczamy w ręku i układamy na natłuszczonej blasze. Można na wierzch położyć pestki dyni.
Pieczemy w nagrzanym piekarniki do temp. ok 180 st. C ok 15 – 20 minut.
Smacznego!!!
Przepis ovc z puszki.