Purre z selera

Czekając na młode warzywa trzeba wykorzystać jeszcze stare zapasy warzyw. Seler jest mało docenianym warzywem, a szkoda bo to taki pyszny brzydal i można zamiast purre ziemniaczanego zrobić purre z selera.

Składniki:

– duży seler (mój miał ok 1,3 kg),
– 3 ziemniaki,
– kilka ząbków czosnku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– trochę wegańskiej margaryny lub jogurtu roślinnego.

Wykonanie:

Obrać ziemniaki, seler, pokroić w miarę równą kostkę. Zalać niewielką ilością wody (tak by warzywa były przykryte), dodać obrane ząbki czosnku. Posolić. Gotować ok 10-15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować całość dodając trochę margaryny i jogurtu. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.

Ja zjadłam puree z groszkiem (można wymieszać) i usmażonymi kapeluszami pieczarek.
Pycha 😉

Smacznego!!!

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *