Czekając na młode warzywa trzeba wykorzystać jeszcze stare zapasy warzyw. Seler jest mało docenianym warzywem, a szkoda bo to taki pyszny brzydal i można zamiast purre ziemniaczanego zrobić purre z selera.
Składniki:
– duży seler (mój miał ok 1,3 kg),
– 3 ziemniaki,
– kilka ząbków czosnku,
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
– trochę wegańskiej margaryny lub jogurtu roślinnego.
Wykonanie:
Obrać ziemniaki, seler, pokroić w miarę równą kostkę. Zalać niewielką ilością wody (tak by warzywa były przykryte), dodać obrane ząbki czosnku. Posolić. Gotować ok 10-15 minut do miękkości warzyw. Zmiksować całość dodając trochę margaryny i jogurtu. Przyprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Ja zjadłam puree z groszkiem (można wymieszać) i usmażonymi kapeluszami pieczarek.
Pycha 😉
Smacznego!!!