Ciastka pełne wszystkiego

Ciastka pełne wszystkiego, wszystkiego dobrego 🙂 Możesz do nich dodać to na co tylko masz ochotę. Sa szybkie do zrobienia i pyszne!

Możesz oczywiście zrezygnować z części dodatków lub dodać te które masz.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
  •  1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego, nieoczyszczonego),
  • 1/4 szklanki mleka sojowego lub wody,
  • szczypta soli,
  • nieduża garść daktyli,
  • 10 migdałów (namoczonych wcześniej i obranych ze skórki),
  • 4 łyżki słonecznika,
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki sezamu,
  • 2 łyżki siemienia lnianego,
  • 2 suszone figi,
  • garść żurawiny,
  • 2 “rządki” czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżka wiórków kokosowych,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Wykonanie:

Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj sól, proszek do pieczenia, cynamon. Daktyle zmiksuj z odrobiną wody na pastę. Migdały posiekaj, czekoladę pokrój w drobną kostkę, posiekaj żurawinę i figi. Wymieszaj ziarna, owoce suszone, zmiksowane daktyle i czekoladę z mąką. Dodaj do suchych składników olej i mleko, wymieszaj łyżką. Wyrób ręką w miarę gładkie ciasto (mnie nie wyszło zwarte ciasto, raczej lekko sypkie, ale to nie przeszkadzało w klejeniu ciastek). Odrywaj kawałki ciasta, rób z niego kulkę i spłaszczaj ją dłońmi.
2 blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej na 150 stopni. Ciastka układaj na papierze, obok siebie w małym odstępie (rosną ale w górę). Piecz je ok 15 minut (blachę włóż po środku piekarnika nie na górze bo mogą się przypalić).
Chwilę po wyjęciu są miękkie, ale z czasem stają się chrupkie.
Ciastka pełne wszystkiego są pyszne, mało słodkie, jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej daktyli lub trochę cukru. Możesz je dowolnie modyfikować (jeśli chodzi o dodatki). Nadają się do herbaty jak i w drodze żeby zaspokoić głód 🙂

ciastka pełne wszystkiego

Smacznego!!!

Jeśli lubisz ciastka zobacz też przepis na te pyszne o smaku earl grey:

Ciastka o smaku earl grey

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *