Ciastka pełne wszystkiego, wszystkiego dobrego 🙂 Możesz do nich dodać to na co tylko masz ochotę. Sa szybkie do zrobienia i pyszne!
Możesz oczywiście zrezygnować z części dodatków lub dodać te które masz.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego, nieoczyszczonego),
- 1/4 szklanki mleka sojowego lub wody,
- szczypta soli,
- nieduża garść daktyli,
- 10 migdałów (namoczonych wcześniej i obranych ze skórki),
- 4 łyżki słonecznika,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 2 łyżki sezamu,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 suszone figi,
- garść żurawiny,
- 2 “rządki” czekolady gorzkiej,
- 1 łyżka wiórków kokosowych,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Wykonanie:
Mąki wymieszaj ze sobą, dodaj sól, proszek do pieczenia, cynamon. Daktyle zmiksuj z odrobiną wody na pastę. Migdały posiekaj, czekoladę pokrój w drobną kostkę, posiekaj żurawinę i figi. Wymieszaj ziarna, owoce suszone, zmiksowane daktyle i czekoladę z mąką. Dodaj do suchych składników olej i mleko, wymieszaj łyżką. Wyrób ręką w miarę gładkie ciasto (mnie nie wyszło zwarte ciasto, raczej lekko sypkie, ale to nie przeszkadzało w klejeniu ciastek). Odrywaj kawałki ciasta, rób z niego kulkę i spłaszczaj ją dłońmi.
2 blachy piekarnikowe wyłóż papierem do pieczenia, piekarnik nagrzej na 150 stopni. Ciastka układaj na papierze, obok siebie w małym odstępie (rosną ale w górę). Piecz je ok 15 minut (blachę włóż po środku piekarnika nie na górze bo mogą się przypalić).
Chwilę po wyjęciu są miękkie, ale z czasem stają się chrupkie.
Ciastka pełne wszystkiego są pyszne, mało słodkie, jeśli lubisz bardziej słodkie dodaj więcej daktyli lub trochę cukru. Możesz je dowolnie modyfikować (jeśli chodzi o dodatki). Nadają się do herbaty jak i w drodze żeby zaspokoić głód 🙂
Smacznego!!!
Jeśli lubisz ciastka zobacz też przepis na te pyszne o smaku earl grey: