Pyszne pieczone pączki

 

 

Tłusty czwartek podobno zobowiązuje 😉 Dlatego  robię co roku pieczone pączki.

 

 

 

 

 

 

Jest to zmodyfikowany przepis excelencji na ciasto drożdżowe (TUTAJ). Pączki są fantastyczne 🙂 pulchne, puszyste w środku, mięciutkie, normalnie “niebo w gębie” 😀

Można je zrobić na dwa sposoby, nadziać po upieczeniu ew, zostawić bez nadzienia, lub nadziać przed pieczeniem.

Składniki (zrobiłam z tej ilości ok 30 małych pączków i 10 normalnych):

– 350 g mąki pszennej typ 650,
– 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej (można użyć tylko białej),
– ok 1/2 szklanki cukru (jeśli będziemy nadziewać słodkim dżemem to mniej),
– 1/2 szklanki oleju,
– ok 50 g drożdży (w przepisie oryginalnym było 75 g),
– 1 szklanka mleka roślinnego,
– szczypta soli.

Wykonanie:

Proste i szybkie nie licząc czasu wyrastania.
Mleko podgrzej, tak by było letnie, dodaj do niego rozkruszone drożdże i cukier, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Mąki wsyp do sporej miski, dodaj sól, wymieszaj. Gdy już drożdże zaczną pracować wlej je do mąki, dodaj olej. Wymieszaj dobrze łyżką a później wyrób ręką lub przy pomocy robota gładkie nieklejące ciasto (gdy jest za rzadkie dodawaj po trochu mąkę).
Żeby ciasto szybko podwoiło swoją objętość można wstawić miskę do zlewu z ciepłą wodą i przykryć ją.
Gdy już urośnie wyciągnij z miski ciasto, połóż na stolnicy, lub silikonowej macie, delikatnie wyrób jeszcze raz. Rozwałkuj placek o grubości ok 1,5 cm wykrój szklanką lub kieliszkiem okrągłe pączki, ułóż na wyłożonej papierem blaszce z piekarnika. Przykryj ściereczką żeby sobie urosły, lub włóż na trochę do piekarnika ustawiając nie więcej niż 50 stopni.

 

Jest też drugi sposób na to żeby od razu nadziać pączki. Prostszy i taki teraz stosuję.

 

Zrób cieńsze ciasto min 1 cm, na połowie ciasta zaznacz delikatnie szklanką kółka (ale nie wycinaj) nałóż na środek każdego łyżkę dowolnego dżemu, przykryj je drugą połową ciasta i wytnij szklanką kółka, zostaw do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzej do 150 stopni (bez pączków w środku!!!), włóż blachę po środku i piecz 10-15 minut, patrząc żeby pączki się nie przypiekły za bardzo. Piecz z ustawieniem góra-dół.

Jeśli nie nadziałaś pączków od razu możesz to zrobić po wyjęciu jeszcze gdy są ciepłe, nadziej je powidłami przy pomocy szprycy.) Jest to bardziej pracochłonne i oczywiście w pączku zostaje dziurka po szprycy więc wybór należy do Ciebie.
Można jeszcze pączki delikatnie posypać cukrem pudrem, będą wtedy lepiej się prezentowały 🙂

Koniecznie musisz ich spróbować. Jeśli lubisz mało słodkie wypieki i do tego chcesz użyć słodzonego mleka roślinnego i powideł proponuję zmniejszyć o połowę ilość cukru bo pączuszki wychodzą słodkie.

pączki pieczone
pączki pieczone
pączki pieczone
pączki pieczone

Smacznego!!!

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

15 komentarzy

  1. A co dokładnie nie wyszło Aldono? Ciasto nie wyrosło, nie były smaczne czy coś innego?
    Robiłam je kilka razy i mnie wychodziły, zresztą nie tylko mnie bo przepis rozszedł się po innych blogach.

  2. Odgrzewam posta 😉 po jakim czasie “drożdże zaczną pracować”? Nie mam doświadczenia z ciastami drożdżowymi dlatego wolałabym mieć jakiś zakres czasowy jednak.

    • A na ile do piekarnika dokładnie? 😉
      Piekarnik ma być nagrzany czy dopiero po włożeniu pączków? I ostatnie – mleko ma być jakieś konkretne (np. Sojowe) czy obojętnie?
      Pozdrawiam ciepło;)

      • Piekarnik koniecznie nagrzany, ja piekę ok 10 minut w temperaturze 150-160 stopni – to zalezy od piekarnika. Użyłam sojowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *