Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową


Przepis Anji znaleziony na forum WD (oryginał tutaj). Wyszło pyszne, mokre ciasto które bardzo szybko się przygotowuje i szybko piecze 🙂
Raczej nie sugerujcie się ilością cukru podaną w oryginale, ja cukru nie dałam wcale, tylko daktyle i odrobinę słodu.

Składniki:

– 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 i 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej (najlepiej świeżej),
– szczypta cynamonu,
– 1 szklanka mleka roślinnego,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– spora garść daktyli,
– ok 2 łyżek słodu,
– 1/2 szklanki oleju.

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, gałką, cynamonem, sodę rozpuścić w mleku, wlać do mąki, dodać olej, słód, posiekane daktyle. Wymieszać ciasto łyżką. Wychodzi dość rzadkie ale nie należy się tym zbytnio przejmować 🙂
Masę przelewamy do formy (piekłam w małej silikonowej keksówce), pieczemy 40 – 50 minut w nagrzanym do 150 stopni piekarniku (jeśli ciasto zacznie się przypalać zmniejszamy trochę temperaturę).

Ciasto jest pyszne, wilgotne i słodkie a zapach podczas pieczenia obłędny 🙂 Robiłam je w ciągu 3 dni dwa, razy, przy czym drugie zrobiłam z podwójnej porcji z daktylami, żurawiną i migdałami, pojechało ono w gości i nikt się nie skarżył tylko zjadał ze smakiem 🙂
Polecam serdecznie bo robi się szybko, nie jest skomplikowane i do tego jest pyszne 🙂

Smacznego!!!

Drukuj
Previous Kotlety owsiano - słonecznikowe
Next Ziemniaczano - fasolowe kotlety pieczone

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *