Ziemniaczano – fasolowe kotlety pieczone


Zrobiłam dzisiaj pyszne krokieto – kotlety z resztek obiadowych. Ich zaletą jest to że nie były smażone tylko pieczone.

Składniki:

– pure ziemniaczane (miałam ubite ziemniaki z marchewką),
– ugotowana biała fasola drobna,
przeważała biała fasola, proporcje były ok 2/3 fasoli i 1/3 pure,
– 1 mały por,
– ok 4 łyżki płatków owsianych,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– ok 2 łyżek bułki tartej,
– 2 – 3 łyżki płatków owsianych,
– 2 łyżki oleju,
– sól, pieprz, pieprz ziołowy,
– bułka tarta do obtoczenia.

Wykonanie:

Por pokroić w półplastry i na mniejsze kawałki, podsmażyć go na 1 łyżce oleju. Zmiksować blenderem ręcznym na gładką masę fasolę, pure ziemniaczane, 4 łyżki płatków owsianych. Dodać do masy bułkę tartą, pozostałe płatki, por, przyprawić masę.
Wyjąć z piekarnika blachę, piekarnik włączyć na 200 stopni.
Wilgotnymi dłońmi uformować “wrzeciona” obtaczać je w bułce tartej. Układać je na blasze z piekarnika wyłożonej matą silikonową, lekko je spłaszczając. Piec kotlety do zrumienienia (ok 20 minut), można w trakcie pieczenia przełożyć je na drugą stronę.
Pyszne są z sałatą, keczupem i sojonezem 🙂 Myślę że będą idealne jako hamburgery w bułce 🙂

Smacznego!!!

print
Previous Ciasto daktylowe z gałką muszkatołową
Next Grzanki - zapiekanki z piekarnika z jarmużem

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *