Cukinia nadziewana

Szybka kolacja z resztek 😉

Składniki dla 2 osób:

– 3 cukinie,
– ok 1/2 paczki kiełków fasoli mung,
– ok 3/4 szklanki ugotowanej kaszy pęczak,
– kawałek papryki (użyłam mrożoną żółtą i pomarańczową),
– kawałek brokuła,
– 1 ząbek czosnku,
– przyprawy (sól, pieprz, pieprz ziołowy)

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na ok 150 stopni. Wydrążamy cukinię tak by pozostały nienaruszone ścianki. Miąższ drobno kroimy, mieszamy z kaszą, kiełkami, pokrojoną drobno papryką, małymi różyczkami brokuła. Przyprawiamy do smaku, farsz wkładamy ostrożnie do cukinii ułożonych na blasze (posmarowanej delikatnie olejem).

Pieczemy do miękkości cukinii (ok 30 – 45 minut, trzeba sprawdzać), można na początku przykryć cukinie folią aluminiową żeby się nie spiekły.
Bardzo dobre na lekką kolację. Smakują wspaniale same, ale również z keczupem czy sosem czosnkowym 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *