Curry z masłem orzechowym


Curry z masłem orzechowym

 

 

Curry z masłem orzechowym jest prostym daniem, dającym sytość i przy tym bardzo pysznym. Nie potrzeba do niego wielu skomplikowanych składników 🙂

 

 

 

Składniki:

 

  • 2 nieduże marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 papryka czerwona,
  • kawałek dyni piżmowej (lub innej) – ok 10 cm,
  • 1/2 małego kalafiora,
  • 1 duża cebula,
  • 3 łyżki masła orzechowego naturalnego,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1/2 – 2 łyżki pasty curry (w zależności od tego jakie ostre lubisz), ew. curry w proszku,
  • garść orzechów ziemnych,
  • sól,
  • olej.

 

Wykonanie:

Obierz marchew, cebulę, dynię. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę pokrój w nieduże skośne kawałki – ok 1 cm. Cebulę w gruba kostkę.

Kalafiora podziel na różyczki, paprykę, dynię i cukinię w duże kawałki.

W garnku rozgrzej trochę dobrej jakości oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż. Dodaj marchew i również przez jakiś czas przesmażaj, dodaj trochę wody, tak by marchew była zakryta, dodaj kalafiora, masło orzechowe, orzechy oraz pastę curry – na początek zacznij od 1/2 łyżki. Po kilku minutach dodaj paprykę oraz dynię i cukinię, posól. Zalej całość mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą, w takiej ilości by warzywa były przykryte. Gotuj do miękkości, sprawdzając wcześniej czy danie jest wystarczająco ostre, jeśli nie dodaj pastę curry.

Jedz na gorąco, posypane posiekanymi orzechami i np szczypiorkiem.

Curry z masłem orzechowym
Curry z masłem orzechowym
Curry z masłem orzechowym
Curry z masłem orzechowym

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

ZapiszZapisz

Drukuj

Previous Ciastka na śniadanie?
Next Wegańskie kosmetyki i wegański makijaż

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *