Curry z masłem orzechowym jest prostym daniem, dającym sytość i przy tym bardzo pysznym. Nie potrzeba do niego wielu skomplikowanych składników 🙂
Składniki:
- 2 nieduże marchewki,
- 1 cukinia,
- 1 papryka czerwona,
- kawałek dyni piżmowej (lub innej) – ok 10 cm,
- 1/2 małego kalafiora,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki masła orzechowego naturalnego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1/2 – 2 łyżki pasty curry (w zależności od tego jakie ostre lubisz), ew. curry w proszku,
- garść orzechów ziemnych,
- sól,
- olej.
Wykonanie:
Obierz marchew, cebulę, dynię. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę pokrój w nieduże skośne kawałki – ok 1 cm. Cebulę w gruba kostkę.
Kalafiora podziel na różyczki, paprykę, dynię i cukinię w duże kawałki.
W garnku rozgrzej trochę dobrej jakości oleju, wrzuć cebulę, chwilę smaż. Dodaj marchew i również przez jakiś czas przesmażaj, dodaj trochę wody, tak by marchew była zakryta, dodaj kalafiora, masło orzechowe, orzechy oraz pastę curry – na początek zacznij od 1/2 łyżki. Po kilku minutach dodaj paprykę oraz dynię i cukinię, posól. Zalej całość mlekiem kokosowym i ewentualnie wodą, w takiej ilości by warzywa były przykryte. Gotuj do miękkości, sprawdzając wcześniej czy danie jest wystarczająco ostre, jeśli nie dodaj pastę curry.
Jedz na gorąco, posypane posiekanymi orzechami i np szczypiorkiem.