Bezglutenowe, czekoladowe, mogą być z dowolnymi orzechami lub bez dodatków, czego chcieć więcej? Jest to przepis w stylu, wlać, wsypać i wymieszać 🙂 Każdy da mu radę.
Składniki (na 9 babeczek):
- 1 i 1/3 filiżanki (amerykańska miarka cup) mąki z ryżu brązowego,
- 1/2 szklanki dowolnego cukru (lub trochę więcej),
- 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- ew. orzechy.
Wykonanie:
Najpierw wlewamy do miski wszystkie mokre składniki, dodajemy suche, dobrze mieszamy, formę do muffinek wykładamy papierkami, nalewamy masę do wysokości 3/4 i pieczemy przez ok 25 minut w 180 stopniach. Możemy na wierzchu przed pieczeniem ułożyć nerkowce lub inne orzechy. Jeśli będziecie sami mielić ryż w babeczkach będzie wyczuwalna gruboziarnista mąka (w sklepach też można na taką trafić), niektórym może takie chrupanie przeszkadzać, ale jak dla mnie jest sympatyczne 🙂
Smacznego!!