Czekoladowe babeczki bezglutenowe


Bezglutenowe, czekoladowe, mogą być z dowolnymi orzechami lub bez dodatków, czego chcieć więcej? Jest to przepis w stylu, wlać, wsypać i wymieszać 🙂 Każdy da mu radę.

Składniki (na 9 babeczek):

  • 1 i 1/3 filiżanki (amerykańska miarka cup) mąki z ryżu brązowego,
  • 1/2 szklanki dowolnego cukru (lub trochę więcej),
  • 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki kakao,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • ew. orzechy.

Wykonanie:

Najpierw wlewamy do miski wszystkie mokre składniki, dodajemy suche, dobrze mieszamy, formę do muffinek wykładamy papierkami, nalewamy masę do wysokości 3/4 i pieczemy przez ok 25 minut w 180 stopniach. Możemy na wierzchu przed pieczeniem ułożyć nerkowce lub inne orzechy. Jeśli będziecie sami mielić ryż w babeczkach będzie wyczuwalna gruboziarnista mąka (w sklepach też można na taką trafić), niektórym może takie chrupanie przeszkadzać, ale jak dla mnie jest sympatyczne 🙂

IMG_9481

Smacznego!!

print
Previous Pita z mielonym tofu
Next Smażone parówki z cebulą

No Comment

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *