Domowe czipsy


Co lubimy najbardziej chrupać przed tv? Większość osób powie, że czipsy 🙂 Ale po co kupować niezdrowe z ogromną ilością niepotrzebnych dodatków, do tego drogie czipsy, skoro można je zrobić tanim kosztem w domu. Takie domowe czipsy, są pyszne i niewiele potrzeba do ich zrobienia 🙂
Jedynym ograniczeniem w ich zrobieniu jest potrzebny “sprzęt” który bardzo cienko pokroimy ziemniaki. Ja użyłam mandoliny.

Składniki:

– 4 duże ziemniaki,
– sól, papryka wędzona,
– olej do smażenia (ok 1 l – użyłam rzepakowego).

Wykonanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy, wycieramy do sucha. Kroimy je bardzo cienko (1 mm) przy pomocy mandoliny, wrzucamy do miski, delikatnie posypujemy solą i papryką wędzoną (tej nie musimy żałować). W szerokim, wysokim garnku rozgrzewamy olej (musi być bardzo gorący, tak by zaczęły się pokazywać pęcherzyki), wrzucamy pojedynczo plastry ziemniaków (jak wrzuci się posklejane to nie będą się dobrze smażyły), nie za dużo na jedną porcję. Można przemieszać je na początku łyżką. Smażymy je, aż będą złociste, wyjmujemy łyżką cedzakową odcedzając nadmiar oleju, dodatkowo układając je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Nie przejmujcie się, że przy wyciąganiu czipsów są one miękkie, po chwili na papierze robią się chrupiące i można je przenieść na inny talerz i zjadać przed telewizorem lub komputerem 😉

Smacznego!!!

Drukuj

Previous "Krwisty sok" dodający energii
Next Spotkanie nt. weganizmu w Poleskim Ośrodku Sztuki

No Comment

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *