W mojej Wegańskiej Kuchni Polskiej jest przepis na tofu po grecku a w odmętach starego bloga znalazłam ten przepis na kotlety sojowe po grecku. Jest tańszy niż tofu i również bardzo smaczny!
Składniki:
- ok 15 kotletów sojowych,
- bułka tarta,
- 6 marchewek,
- 2 duże pietruszki,
- 1 mały seler lub kawałek dużego,
- 4 cebule,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- olej,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 3-4 arkusze glonów mori.
Wykonanie:
Kotlety sojowe ugotuj w wodzie lub bulionie, przełóż je na sitko żeby nadmiar płynu odciekł. Warzywa umyj, obierz, zetrzyj (oprócz cebuli) na grubej tarce. Cebulę pokrój w półplasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej trochę oleju. Wrzuć cebulę, trochę posól, smaż do miękkości. Dodaj pozostałe warzywa, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Kiedy warzywa będą miękkie dodaj do nich koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dobrze i jeszcze razem gotuj, na koniec przypraw solą, pieprzem, majerankiem.
Glony nori zmiel w blenderze lub ręcznie połam na drobne kawałki. Dodaj je do warzyw i dobrze wymieszaj.
Podczas gdy warzywa będą się dusiły usmaż kotlety sojowe. Najpierw z każdej strony je lekko posól i popieprz, później obtocz w bułce tartej. Porządnie je dociśnij żeby bułka się dobrze przykleiła.
Smaż na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Po zdjęciu z patelni ułóż na papierze żeby pozbyć się części tłuszczu (po zdjęciu z patelni kotlety zrobią się chrupiące).
W pojemniku z pokrywką ułóż na spodzie warstwę warzyw, na nich kotlety, znów warzywa, kotlety i na koniec warzywa. Zostaw do ostygnięcia i przegryzienia w lodówce, najlepiej do następnego dnia, ale z dnia na dzień będą coraz lepsze 🙂
Smacznego!!!
A po przepisy na tofu a’la ryba w galarecie, czy tofu po grecku zapraszam Cię do książki:
Na Święta przyda Ci się też przepis na tofu a la ryba
https://zakreconywegeobiad.pl/tofu-ala-ryba/
No Comment