Domowe prażynki

Prażynki ze sklepu jak wszystkie przekąski do chrupania zawierają mnóstwo soli, tłuszczu i chemicznych dodatków, czasami mamy jednak ochotę na coś niezdrowego, dlatego zrobiłam domowe prażynki do których potrzebne są tylko 2 składniki, są ekspresowe w zrobieniu 🙂

Składniki:

  • kilka papierów ryżowych (tych do sajgonek), najlepiej najmniejszych,
  • olej do smażenia.

Wykonanie:

Jak widzisz składniki są niewyszukane i łatwo dostępne 😀 Potrzebować też będziesz szczypców do wyciągania prażynek. Wystarczy, że w woku lub dużej patelni rozgrzejesz trochę oleju, wkładasz do niego 1 papier ryżowy, czekasz do momentu aż zacznie się zwijać i wyciągasz z patelni na talerz wyłożony papierem. Postępujesz tak z dowolną ilością papierów ryżowych. Możesz je po wyjęciu posypać wędzoną lub słodką papryką i połamać na mniejsze kawałki. Pamiętaj tylko żeby za długo ich nie trzymać w oleju bo błyskawicznie się przypalają. Najlepiej zjedz je na świeżo, gdyż później robią się bardziej miękkie. Oczywiście jak to prażynki są dosyć tłuste, ale raz nie zawsze 😉 Przynajmniej wiesz co jesz 🙂

domowe prażynki
domowe prażynki
domowe prażynki
domowe prażynki
domowe prażynki
domowe prażynki

Smacznego!!!

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

7 komentarzy

  1. Czy takie ryżowe prażynki mają smak zbliżony do tych ziemniaczanych, jadanych w dzieciństwie? Zastanawiam się, jak mogę uzyskać prażynki z ziemniaka właśnie, aby jednak nie zamieniły się w zwykłe chipsy, bo takie robiłam już wielokrotnie. Marzy mi się spróbowanie czegoś nowego, ale raczej konserwatywna jestem 😉 no i one-te ziemniaczki skradły już dawno moje serce. <3 Cóż poradzić, skoro serce nie sługa 😉

    • Świeże nie oklejają zębów, przynajmniej mnie 🙂 Dopiero jak postoją robią się bardziej miękkie i tłuste.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *