Marynowany fenkuł jest świetnym dodatkiem do kanapek czy sałatek.
Fenkuł czyli koper włoski jest bardzo zdrowym warzywem i do tego bardzo prostym w uprawie (nie rozumiem dlaczego w sklepach każą za niego tyle płacić, rośnie sam i niewiele mu do szczęścia potrzeba) a jeden fenkuł podobno pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit. B1 również w 50%, błonnik – 33% a kwas foliowy w 23%.
Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie – jeśli ktoś nie lubi tego smaku, to powinien jeść fenkuł na ciepło, gubi wówczas ten posmak anyżu – Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają na trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych! A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom.
Fenkuł dzięki otartej skórce z cytryny ma pyszny orzeźwiający smak.
Składniki:
– 3 bulwy fenkułu,
– skóra otarta z 2 cytryn,
– sok wyciśnięty z 1 cytryny (jeśli jest mało soczysta to z dwóch),
– 1 łyżeczka soli,
– 2 łyżki cukru pudru,
– 50 ml dobrego oleju tłoczonego na zimno,
– świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Przygotowanie nie jest skomplikowane, tylko z jedzeniem trzeba trochę poczekać bo całość musi postać w lodówce ok 4 h.
Fenkuł gdy potrzeba obieramy z pierwszych liści i bez uszkadzania końcówki kroimy w cienkie plastry wzdłuż (tak żeby się trzymały). Mieszamy ze sobą pozostałe składniki na gładki sos, wrzucamy do niego fenkuł i dokładnie mieszamy ręką tak żeby się pokrył cały sosem.
Przekładamy do słoika i wstawiamy do lodówki, później jemy jak nam wygodnie, na kanapkach w sałatkach lub solo. To jest pyszne, lekko anyżowe, cytrynowe i bardzo zdrowe 🙂
Smacznego!!!