Sushi to moja miłość, kocham je w każdej wersji. Nie wszyscy jednak je lubią, albo niekoniecznie mogą jeść ryż. Dlatego pomyślałam, że dlaczego by ich nie zrobić bez niego.

Takie warzywne sushi bez ryżu jest też dużo prostsze do zrobienia 🙂 Odpada Ci gotowanie i czekanie aż ryż ostygnie. A do środka możesz włożyć jakiekolwiek warzywa lubisz 🙂

Składniki:

  • glony nori,
  • 2 nieduże cukinie,
  • 2 marchewki,
  • 1 awokado,
  • dowolna sałata – ja użyłam roszponki i masłowej,
  • cebula lub szczypiorek,
  • biała rzodkiew (z tych długich).

Wykonanie:

Zacznij od naszykowania warzyw, umyj je. Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce, awokado , przekrój na pół, obierz i pokrój w paski, rzodkiew obierz i pokrój w długie paski nożem do obierania warzyw, lub jeśli lubisz zrób długi gruby pasek. Cukinię pokrój cienko w długie plastry nożem do obierania warzyw lub na mandolinie, im cieniej tym lepiej. Cebulę przekrój na pół i pokrój w plastry, szczypiorek posiekaj. Duże liście sałaty porwij na mniejsze kawałki.

Połóż glona świecącą stroną na desce, dłuższy bok układając od swojej strony. Na nim ułóż zaczynając od prawego brzegu plaster cukinii (wzdłuż czyli pionowo patrząc na glona – odwrotnie niż będziemy zawijać), i obok niego na krótką zakładkę następny i tak do końca arkusza. Dobrze, byłoby żeby cukinia była trochę krótsza niż glon (wystarczy ok 0,5 cm). 2 cm od brzegu (tego od siebie) ułóż wszerz awokado, na nim rzodkiewkę, cebulę lub szczypiorek, posyp je obficie tartą marchwią i na niej ułóż dużo sałaty (możesz też ją położyć jeszcze “nad” warzywami). Ogólnie warzyw powinno być dosyć dużo.

Nie zawijaj od razu, poczekaj ok 1 minutę, aż nori zmięknie i będzie można je łatwo rolować. Zacznij zawijać ciasno tak by warzywa nie wypadły. Zostaw rolkę do czasu aż będzie miękka i da się łatwo kroić. Najlepiej jest zrobić wszystkie (ilość zależy od tego ile warzyw użyjesz) i dopiero je pokroić.

Takie warzywne sushi bez ryżu smakuje wyśmienicie, nie gorzej niż oryginalne 🙂

A Ty z czym lubisz sushi?

Warzywne sushi bez ryżu
Warzywne sushi bez ryżu
Warzywne sushi bez ryżu
Warzywne sushi bez ryżu

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *