Dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie pysznego miękkiego i puszystego omleta ze szparagami i szczypiorkiem. Poezja 🙂 A wykonanie bardzo proste, chociaż smaży się dosyć długo.
Składniki:
- 1 tofu naturalne (180 g),
- 4 łyżki zastępnika jajek – główny składnik to mąka kukurydziana (bezglutenowy w proszku, dostępny w marketach),
- 1 szklanka wody,
- 1/2 łyżeczki soli kala namak,
- 1 łyżka oleju,
- dodatki: kilka młodych szparagów i kilka gałązek szczypiorku.
Wykonanie:
Zastępnik jajka ubić z wodą na sztywną pianę (za mnie zrobił to robot). Tofu zmielić na gładko z solą (bez wody). Zmielone tofu dodać do piany i wymieszać dokładnie, tak by masa był nadal puszysta (również użyłam robota planetarnego do tego). Na patelnię z nieprzywierającym dnem nalać oleju, wylać na nią masę (ja zrobiłam na patelni o rozmiarze 28 cm i było za dużo masy na 1 omleta, dlatego najlepiej zrobić 2 mniejsze albo 1 większego), przykryć patelnię pokrywką i smażyć na niedużym ogniu aż się dobrze zetnie. Można co jakiś czas podnieść pokrywkę i sprawdzić jak się smaży. Musimy go smażyć tyle czasu, aż wierzch nie będzie surowy (przy grubym omlecie trwa to ok 15 – 20 minut), posypujemy go pokrojonym szczypiorkiem i układamy na jednej połowie szparagi, składamy go na pół, przykrywając szparagi i dalej smażymy przez ok 5 minut, można spróbować go przełożyć na drugą stronę (ja to zrobiłam kładąc na wierzchu patelni talerz, odwróciłam patelnię tak by omlet spadł na niego smażoną stroną do góry i zsunęłam na patelnię).
Omlet jest w środku bardzo miękki i delikatny, a z wierzchu ma chrupiącą skórkę, jest pyszny w smaku, w końcu zjadłam wegańskiego wspaniałego omleta 🙂
Smacznego!!!
A można użyć czegoś zamiast zastepnika w proszku? Może płatki owsiane
Misia, nie sądzę żeby płatki dało się ubić na pianę 😉 Możesz spróbować dodać maki kukurydzianej. Próbowałam wcześniej z aquafabą ale nie wyszło, tzn wyszło do czasu jak było na patelni 😉
Wygląda bosko, jak prawdziwy! 🙂
No przecież to prawdziwy wegański omlet 😀
Gdzie można kupić ten zastępniki, chętnie bym go wypróbował
Ja kupuję w auchan 🙂
Witam,
Mozna uzyc soli kala namak zamiast soli himalajski? Pozdrawiam:-)
Oczywiście, że można 🙂
Nie mogę mąki kukurydzianej. Czy zmielone siemie lniane byłoby ok?
Kanga, nie sądzę żeby z siemieniem usmażył się puszysty placek 🙁
Ciekawe jak smakuje. Hmm. Wyglada przepieknie na zdjeciach. Omlet to wspomnienia dziecinstwa <3