Duszony seler naciowy

Dzisiaj do kopytek zrobiłam pysznego duszonego selera naciowego.

Składniki:

– 6 łodyg selera naciowego,
– ok 1 szklanki bulionu (z kostki lub własny),
– ok 3 łyżki śmietany roślinnej,
– olej,
– pieprz, ew. sól.

Wykonanie:

Łodygi selera umyć, pokroić w ok 1 cm kawałki. Rozgrzać w małym garnku trochę oleju, wrzucić seler, chwilę smażyć, podlać bulionem, dusić do miękkości (najlepiej żeby bulion wyparował), dodać śmietany (wlałam bezpośrednio do garnka). Chwilę pogotować (można jeszcze odparować trochę), przyprawić.  Posypać pozostałymi liśćmi selera.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *