Pasztet porowo – pieczarkowy

Chyba najlepszy pasztet który robiłam  🙂

Składniki (na małą keksówkę):

– ok 10 dużych pieczarek,
– 2 duże pory,
– ok 8 łyżek kaszy manny,
– 2 łyżki płatków owsianych,
– 2 łyżki siemienia lnianego,
– 2 łyżki słonecznika,
– przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa, papryka słodka,
– olej.

Wykonanie:

Warzywa obrać i umyć, pieczarki zetrzeć na drobnej tarce (np w malakserze), pora pokroić w półplasterki. Na oleju usmażyć pory, dodać pieczarki, przyprawić. Najlepiej żeby masa trochę ostygła, mieszamy ją w misce z pozostałymi składnikami, kaszy manny możemy dać mniej o ile będzie odpowiadała nam konsystencja.
Piekarnik nagrzewamy do ok 150 stopni, pasztet przekładamy do wysmarowanej i wysypanej manną formy, pieczemy ok 40 minut.
Pasztet jest pyszny na własnym świeżym chlebku. Smakuje z chrzanem, ogórkiem, sam 🙂

 

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 690

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *