Surówka z mango

Znów mango w sałatce, w wersji wytrawnej 🙂

Składniki:

– 1 dojrzałe mango,
– kilka pomidorów koktajlowych,
– 1 cebula,
– 1 krótki ogórek szklarniowy,
– kilka czarnych oliwek,
– kilka liści sałaty lodowej,
– 1 ząbek czosnku,
– ok 1 łyżka octu ryżowego,
– 2-3 łyżki oleju,
– sól, pieprz.

Wykonanie:

Mango obrać, obkroić dookoła pestki, pokroić miąższ na kawałki, pomidorki pokroić na 4 częsci, ogórka w kostkę, cebulę w ćwierć plasterki. Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, oliwki przekroić na połówki.
Wymieszać mango z warzywami. Do małego słoiczka wlać ocet i olej, wycisnąć do niego ząbek czosnku. Zakręcić słoik i wstrząsnąć tak żeby zawartość się dobrze wymieszała. Polać powstałym sosem sałatkę, doprawić pieprzem i solą. Odstawić na kilka minut, żeby się przegryzła.
Pycha 🙂
 

 Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *