Dwukolorowe ciasto

Składniki (na małą keksówkę):

– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1/2 szklanki mąki razowej (można użyć tylko białej),
– 1/2 szklanki cukru (jak ktoś lubi bardzo słodkie to trochę więcej),
– 1 czubata łyżka kakao,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 5 łyżek oleju,
– 1 łyżka octu,
– szczypta cynamonu,
– ok 1 szklanka zimnej wody.

Wykonanie:

Połączyć suche składniki, oprócz kakao, dodać mokre, wymieszać dobrze łyżką (jest to bardzo proste do wykonania). Do wysmarowanej i wysypanej kaszą manną lub bułką tartą keksówki wylać 3/5 ciasta. Do pozostałego w misce ciasta dodać kakao, dobrze wymieszać (można dodać odrobinę wody jeśli nie chce się połączyć). Kakaową część ciasta wyłożyć na środku białej (można trochę łyżką delikatnie w miejscu przemieszać, żeby kakaowa część spłynęła w dół.
Pieczemy w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok 40 minut.

Ja do swojego ciasta dodałam jeszcze żurawinę suszoną, ale robiłam też wersję tylko kakaową (wtedy dajemy 3 łyżki) z wiśniami i ze śliwkami. Ciasto stanowi wspaniałą bazę wyjściową z którą można dowolnie eksperymentować 🙂

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *