Sałatka z tofu z mango? Połączenie może wydawać się oryginalnie ale sałatka jest pyszna 🙂

Składniki:

  • 1 paczka tofu naturalnego (300 g),
  • 1 duże dojrzałe (miękkie) mango,
  • 2 małe cebulki (najlepiej ze szczypiorkiem),
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy (lub inny łagodny),
  • imbir,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • olej,
  • sałata np rukola.

Wykonanie:

Tofu pokrój w niezbyt dużą kostkę, mango obierz ze skóry, okrój miąższ dokoła pestki i pokrój go w kostkę. Cebulkę również pokrój w kostkę, jeśli używasz dymki ze szczypiorkiem, pokrój ją na kawałki ok 1 cm. Z sosu sojowego, octu, imbiru i wyciśniętego ząbku czosnku zrób marynatę (na oko dawałam sos sojowy i ocet). Tofu przełóż do miski i zalej marynatą, odstaw na ok 15 minut (im dłużej stoi tym lepiej, chociaż ja nie miałam czasu i użyłam prawie od razu). Na patelni rozgrzej olej, tofu wrzuć na patelnię pozostawiając marynatę w misce i smaż tak żeby było rumiane. Zdejmij tofu i na patelni usmaż cebulkę, gdy się zeszkli dodaj mango, chwilę razem smaż. Jeśli tofu ostygło możesz je dorzucić żeby całość była ciepła. Przypraw sałatkę solą, pieprzem i ew. octem. Na talerzu ułóż rukolę, na niej sałatkę. Bardzo dobrze smakuje również po wymieszaniu z rukolą. Nic nie stoi na przeszkodzie żeby tą sałatkę z tofu z mango zjeść na zimno np jako lunch w pracy.

sałatka z tofu z mango

Smacznego!!!

Zapisz

Zapisz

print

Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *