Dzisiaj mam dla Ciebie coś niecodziennego.
Przepis na pyszne jesienne brownie z dynią, ale nie ode mnie tylko od Anity i Sandry, piekących wspólnie pod nazwą “Cukier w normie” roślinne słodkości. Możesz zobaczyć jakie cuda robią na FB lub IG.
Podzieliły się z nami swoimi słodkimi tajemnicami, zdradzając jak przygotowują jesienne brownie z dynią i popcornem z karmelem. Brzmi pysznie 🙂
Składniki:
- 150 g pulpy z dyni (uprzednio upieczona i zblendowana),
- 7 łyżek oleju,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g),
- 1/2 szklanki mleka roślinnego,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- 6 łyżek kakao,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj cukier, olej, mleko, kakao i przyprawy, dobrze wymieszaj. Gładką masę połącz z mąką i sodą oczyszczoną dokładnie mieszając. Do przygotowanego ciasta dodaj ostudzoną pulpę z dyni. Połącz składniki, wlej masę do foremki i piecz w 180 st ok. 20-25 minut.
Gotowe brownie posyp popkornem i polej solonym karmelem – zobacz jak go zrobić. Jeśli używasz solonego popkornu to nie dodawaj soli do karmelu.
Uwagi: jeśli dynię gotujesz zamiast piec to pamiętaj, żeby dobrze odsączyć ją z nadmiaru wody przed blendowaniem.
To musi być pyszne!