Tofu z marchwią i brokułem w sezamie

Składniki (dla 2 osób):

– 6 małych marchewek,
– 1/2 brokuła,
– 1 paczka tofu marynowanego (ok 200 g),
– sezam,
– sos sojowy, sól, pieprz, curry, imbir, ocet balsamiczny,
– olej.

Wykonanie:

Marchew obrać i pokroić w cienkie plastry, brokuł podzielić na małe różyczki, tofu pokroić w kostkę (jeśli macie inny rodzaj tofu to można je po pokrojeniu zamarynować w sosie sojowym i przyprawach).
Na rozgrzany olej wrzucić marchew, smażyć ją aż będzie prawie miękka, dodać tofu, po kilku minutach dodać różyczki brokuła, wymieszać, posypać “obficie” sezamem, przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym, curry, imbirem i odrobiną octu balsamicznego.
Podawać na ciepło jako oddzielne danie lub np z makaronem.

Smacznego!!!

print
Podziel się swoją opinią
Edyta Stępczyńska
Edyta Stępczyńska

Szefowa kuchni, weganka, blogerka. Autorka "Wegańskiej Kuchni Polskiej".

Artykuły: 692

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *